
Foutieve re-integratie is bedrijfsarts aansprakelijk?
12 december 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachDe relatie tussen de bedrijfsarts en de werkgever blijkt vaak gecompliceerd. De werkgever heeft er baat bij dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk gaat en is hierbij afhankelijk van de bedrijfsarts. De zieke werknemer heeft recht op loon tijdens ziekte, wat er in kan resulteren dat een werkgever zich soms wat ongeduldig opstelt ten opzichte van de re-integratie terwijl de bedrijfsarts een onafhankelijke derde is. Wanneer een werkgever niet goed bijdraagt aan de re-integratie van de werknemer kan hem bovendien een loonsanctie worden opgelegd door het UWV. Maar wat als het oordeel van de bedrijfsarts een onjuiste was? Is het dan mogelijk om de bedrijfsarts aansprakelijk te stellen?
Wij hebben een zieke medewerker die niet meer kan werken. We hebben hem twee jaar lang zijn loon doorbetaald, maar nu hebben we, tot onze grote schrik, een loonsanctie van het UWV gekregen. Of we nog een jaartje door willen gaan met betalen.
Ik ben woest!
We hebben werkelijk alles gedaan wat de bedrijfsarts heeft opgedragen! Ik neem aan dat niet wij, maar de bedrijfsarts dat jaar loon moet betalen?
De werkgever is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de re-integratie van zijn werknemers. Als het UWV vindt dat bij de re-integratie kansen zijn gemist of niet voortvarend is opgetreden, dan wordt een loonsanctie aan de werkgever opgelegd. Deze houdt vaak in dat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever wordt verlengd met een jaar. De werkgever zal deze loonsanctie moeten betalen. Hij kan zich jegens het UWV niet ’verschuilen’ achter de kennelijk onjuiste of onvoldoende adviezen van de bedrijfsarts.
Wel kan een werkgever de bedrijfsarts op zijn beurt aansprakelijk stellen voor (een deel van) de door hem geleden schade. Als blijkt dat de bedrijfsarts ernstige fouten heeft gemaakt of onredelijk of onbekwaam heeft gehandeld, dan kan een schadeclaim kans van slagen hebben.
Bron: Telegraaf
Zie ook:
- Ziekteverzuimverzekering ziektekostenverzekering
- Werkgeversorganisatie AWVN wil verplichting ziekte verzekering
- Minder werken door ziekte?
- Re-integratie na ziekte vaak een probleem
- Werkgevers betalen teveel ziektegeld
- Compensatie transitievergoeding bij ontslag na ziekte
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.