
Werkgevers niet blij met arbeidsmarktwet
11 december 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachWerkgevers in onder meer de detailhandel, horeca, recreatie en land- en tuinbouw komen in actie tegen de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maakt.
In het wetsvoorstel van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees moet de werkgever ook voor arbeidskrachten die een tijdelijk contract krijgen de hoge WW-premie betalen en een vergoeding bij ontslag. Dat laatste hoeft nu pas vanaf een contract van minimaal twee jaar.
Als dit ook zou gaan gelden vanaf werkdag 1 voor iemand met een tijdelijk contract, gaat dat werkgevers veel geld kosten, is de vrees. Ze pleiten dan ook voor een uitzonderingspositie.
De werkgevers vrezen dat de mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten drastisch wordt beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk, schrijft werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Werkgevers die leunen op tijdelijke krachten, zoals fruittelers, supermarkten en ondernemers in het toerisme hebben hierdoor extra werkgeverslasten, terwijl het volgens hen geen extra vaste banen zal opleveren, zegt VNO-NCW.
Kritiek vakbonden
Eerder al kwamen experts met forse kritiek op het wetsvoorstel. De bedoeling van de wet is om het verschil tussen flexibel en vast werk kleiner te maken, maar specialisten vrezen juist het tegenovergestelde.
Vakbonden zijn op hun beurt ontevreden over het versoepelen van het ontslagrecht. Als de wet door het parlement wordt goedgekeurd, mogen werkgevers iemand ontslaan bij een optelsom van kleinere redenen, die afzonderlijk géén reden zijn voor ontslag.
Ook mogen werkgevers vaker een tijdelijk contract geven en wordt de proeftijd bij een contract verhoogd naar vijf maanden.
‘Zo werkt het niet’
De lobbyverenigingen overhandigen het manifest vanmiddag in Den Haag aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verder start een campagne onder het motto ‘zo werkt het niet’ om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de WAB.
Bron: ANP
Zie ook:
Recente berichten
- Het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor 2022 27 januari 2023
- Het anoniementarief 26 januari 2023
- Gebruikelijk loon zo laag mogelijk 24 januari 2023
- Buitenlandse arbeidskrachten en loonheffingen en de Belastingdienst 23 januari 2023
- Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) 20 januari 2023
- Lage-inkomensvoordeel (LIV) – uurloongrenzen 20 januari 2023
- Oekraïense vluchteling in dienst 18 januari 2023
- Aangifte loonheffingen en toelichting foutmeldingen werknemersgegevens 18 januari 2023
- Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen 2023 18 januari 2023
- 1 februari 2023 – los correctiebericht 2022 16 januari 2023
Populaire berichten
en extra lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.