Foutieve re-integratie is bedrijfsarts aansprakelijk?

Foutieve re-integratie is bedrijfsarts aansprakelijk?

12 december 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

De relatie tussen de bedrijfsarts en de werkgever blijkt vaak gecompliceerd. De werkgever heeft er baat bij dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk gaat en is hierbij afhankelijk van de bedrijfsarts. De zieke werknemer heeft recht op loon tijdens ziekte, wat er in kan resulteren dat een werkgever zich soms wat ongeduldig opstelt ten opzichte van de re-integratie terwijl de bedrijfsarts een onafhankelijke derde is. Wanneer een werkgever niet goed bijdraagt aan de re-integratie van de werknemer kan hem bovendien een loonsanctie worden opgelegd door het UWV. Maar wat als het oordeel van de bedrijfsarts een onjuiste was? Is het dan mogelijk om de bedrijfsarts aansprakelijk te stellen?


Wij hebben een zieke medewerker die niet meer kan werken. We hebben hem twee jaar lang zijn loon doorbetaald, maar nu hebben we, tot onze grote schrik, een loonsanctie van het UWV gekregen. Of we nog een jaartje door willen gaan met betalen.

Ik ben woest!

We hebben werkelijk alles gedaan wat de bedrijfsarts heeft opgedragen! Ik neem aan dat niet wij, maar de bedrijfsarts dat jaar loon moet betalen?

verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, ziekteverzuimverzekering, ziekteverzuimverzekeringen, ziektekosten, verzuimkosten, kosten ziekteverzuim, voordelige verzuimverzekering, goedkope ziekteverzuimverzekering,

De werkgever is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de re-integratie van zijn werknemers. Als het UWV vindt dat bij de re-integratie kansen zijn gemist of niet voortvarend is opgetreden, dan wordt een loonsanctie aan de werkgever opgelegd. Deze houdt vaak in dat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever wordt verlengd met een jaar. De werkgever zal deze loonsanctie moeten betalen. Hij kan zich jegens het UWV niet ’verschuilen’ achter de kennelijk onjuiste of onvoldoende adviezen van de bedrijfsarts.

Wel kan een werkgever de bedrijfsarts op zijn beurt aansprakelijk stellen voor (een deel van) de door hem geleden schade. Als blijkt dat de bedrijfsarts ernstige fouten heeft gemaakt of onredelijk of onbekwaam heeft gehandeld, dan kan een schadeclaim kans van slagen hebben.

 

Bron: Telegraaf

Zie ook:

 

UWV om compensatie, UWV krijgt veel vragen over compensatie,