Salaris van rokers omlaag vanwege de vele pauzes

Salaris van rokers omlaag vanwege de vele pauzes

29 maart 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Maar liefst 18 procent van de Nederlanders vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Van de ondervraagden heeft 47 procent zelfs het liefst dat de werkgever roken onder werktijd verbiedt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Acties.nl onder 1.062 Nederlanders naar gezondheid op het werk.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Niet alleen niet-rokers zijn hier voorstander van

Opvallend is dat van de rokers bijna een tiende (8 procent) instemt met minder loon voor rokers, en een kwart (24 procent) met een algeheel rookverbod.

„De hoogte van het percentage rokers dat hiermee instemt verbaast me”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Het lijkt erop dat er ook binnen de rokers een grote groep bestaat die geen fan is van roken onder werktijd.”

 

Vrije dagen

Rookpauzes blijken een bijzonder heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn. Daarnaast zegt ongeveer de helft (46 procent) dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen, omdat zij geen rookpauzes nemen.
Opmerkelijk is wederom de grote groep rokers die het met beide stellingen eens is: 41 procent van hen stemt in met onbetaalde rookpauzes en 16 procent gunt niet-rokende collega’s meer vrije dagen.

Franke: „Ik kan me voorstellen dat het als niet-roker kan frustreren wanneer je collega’s die wel roken, meerdere keren per dag naar buiten ziet gaan voor een sigaretje. Ik denk dat onbetaalde rookpauzes hierin uitkomst kunnen bieden.”

 

Premie

Naast betaalde rookpauzes en minder loon, vindt een kwart van de ondervraagde rokers dat zij best meer (zorg)premie mogen betalen omdat zij de belastingbetaler uiteindelijk meer geld kosten. Onder niet-rokers is dit percentage zelfs 72 procent.
Er lijkt hierin een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers, zo zegt 42 procent van de rokers dat hun baas te weinig doet om een gezonde levensstijl te stimuleren.

Franke: „Tegenwoordig zie ik steeds meer bedrijven om me heen samen bootcampen, detoxen en gezonde lunches maken. Persoonlijk probeer ik mijn medewerkers ook zoveel mogelijk te stimuleren om gezonde keuzes te maken.”

 

Kopje koffie

Werknemersvereniging FNV stelt dat het niet altijd een uitgemaakte zaak is dat mensen die vaker pauze nemen minder hard werken dan collega’s die minder vaak hun werk even laten liggen.

„Het is moeilijk te zeggen of rokers daarmee ook minder hard werken. Korte pauzes kunnen ook je productiviteit verhogen”, staat op de website van de FNV. „Zijn er te veel discussies over de rookpauzes, dan kan je werkgever maatregelen nemen. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om extra pauzes in te stellen voor iedereen. Niet-rokers kunnen in die tijd een kopje koffie drinken of een luchtje scheppen.”

 

Bron: Telegraaf

 

Gerelateerd: Roken onder werktijd mag dat?

 

Roken onder werktijd, roken tijdens werk, roken op de werkvloer, rokersverbod op bedrijf, ondernemers verbieden roken tijdens werkuren,