Roken onder werktijd mag dat?

Roken onder werktijd mag dat?

12 maart 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

En mag je baas dat verbieden?

Roken onder werktijd. Als het aan de gemeente Veere in Zeeland ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Ambtenaren mogen dan alleen nog maar buiten werktijd roken, zoals tijdens de lunchpauze. Maar mag een werkgever zo’n verbod wel opleggen?

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Het kan een punt van frustratie zijn op de werkvloer: rokende collega’s die lang en vaak van hun plek zijn. Daar moet volgens een wethouder van Veere, Marcel Steketee, een einde aan komen.

“Soms zie je dat collega’s binnenkomen, koffie pakken en gaan roken. Soms zijn ze wel 25 minuten weg. Dat zag ik bij mijn vorige werkgever wel eens. Het is de bedoeling dat werknemers straks niet meer onder werktijd roken.”

Het verbod moet gelden voor iedereen die bij de gemeente werkt. Ook de mensen in buitendienst.

“Schoffelen met een peuk in de mond wordt dan verleden tijd”, aldus Steketee.

De gemeente zou het liefste zien dat iedereen stopt met roken.

“Iedereen die daar hulp bij nodig heeft, kan ondersteuning krijgen.”

 

Te verslaafd?

Ziek melden!

Werkgevers mogen roken onder werktijd volgens advocaat Laura Zuydgeest gewoon verbieden.

“Ze doen dit uiteindelijk ook in het belang van de werknemers. Werknemers hebben recht op pauze en in die tijd mogen ze wel zelf bepalen wat ze willen doen.”

Wat als je zo’n verstokte roker bent dat je elk half uur ‘moet’ roken?

“Te verslaafde medewerkers kunnen zich ziek melden. Dan moeten ze een traject in. Werknemers die het er gewoon niet mee eens zijn, kunnen er vrij weinig aan doen.”

 

Voor het verbod er echt komt, moet de ondernemingsraad van de gemeente Veere het plan eerst nog goedkeuren.

 

Bron: EditieNL

 

collega's salarisverwerking, salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,