Zwangere docent heeft recht op compensatie voor verlof tijdens vakantie

Zwangere docent heeft recht op compensatie voor verlof tijdens vakantie

8 januari 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Leraren in het voortgezet onderwijs die zwanger zijn en verlof hebben in een schoolvakantie, moeten van de rechter die gemiste vakantiedagen kunnen inhalen. De uitspraak heeft grote gevolgen, want moeders kunnen tot vijf jaar na hun verlof met terugwerkende kracht een claim indienen.

Vrouwen die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs en zwangerschaps- of bevallingsverlof hebben, konden tot nu toe alleen gemiste vakantiedagen van de zomervakantie compenseren. Dit is in de cao zo geregeld.

Vaderschapsverlof (kraamverlof) na de bevalling, partnerschapsverlof,kraamverlof, doorbetaald verlof bij geboorte kind, weig, Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

In strijd met de wet

Maar over de andere vakantiedagen staat niets vermeld in de cao. Dus bij die gemiste vakantiedagen had de (aanstaande) moeder in de meeste gevallen pech. Tot onvrede van een aantal vrouwelijke leraren. Zij deden hierover hun beklag bij de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De gang van zaken leek advocaat Joost Aarts van de AOb in strijd met de wet. “Door het niet compenseren van vakanties voor vrouwen maken scholen onderscheid in arbeidsvoorwaarden op grond van geslacht. En dat is verboden”, zegt Aarts.

 

Met terugwerkende kracht

Daarom spande de AOb een zaak aan namens een van de klagende vrouwen. Deze docent geeft les op de Katholieke Scholengemeenschap De Breul in Zeist. De kantonrechter in Utrecht is meegegaan met de redenering van Aarts en bepaalde op dat zwangere of net bevallen docenten alle vakantiedagen die in hun verlofperiode vallen moet kunnen inhalen. “Vaak gaat het om vijf of tien dagen”, zegt Aarts.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor schoolbestuurders, want er is een verjaringstermijn van vijf jaar. Dus in potentie kunnen alle moeders die de afgelopen vijf jaar met zwangerschapsverlof zijn gegaan en daardoor vakantiedagen hebben gemist, een claim indienen. “Het is wel de vraag of dat de relatie met de werkgever ten goede komt”, waarschuwt Aarts.

 

Kost heel veel geld

De rector van De Breul in Zeist verwijst voor een reactie door naar zijn advocaat Marcel Dekker. Die laat weten de uitspraak ‘teleurstellend’ te vinden en noemt een aantal punten in de uitspraak ‘discutabel’. “Werkgevers worden nu gepakt op een toevoeging in de cao die juist in het belang is van zwangere vrouwen.”

Dekker is de materie aan het bestuderen en ziet kansen voor een hoger beroep. Het is nog maar de vraag of De Breul dit ook ziet zitten. Doorprocederen kost de school heel veel geld, terwijl het maar om een week vakantie gaat.

 

Geldt niet voor vaders

De Breul is speerpunt van iets dat voor alle werkgevers geldt, legt advocaat Dekker uit. De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, is de uitspraak nog aan het bestuderen en kan nog niet inhoudelijk reageren.

De uitspraak gaat specifiek over vrouwelijke docenten in het voortgezet onderwijs en zegt dus niets over het vaderschapsverlof. In het basisonderwijs is het voor zwangere docenten al mogelijk om gemiste vakantiedagen in te halen.

Ook geldt de uitspraak alleen voor vakantiedagen en dus niet voor feestdagen.

 

Bron:RTL Z

 

contract, arbeidscontract, arbeidsvoorwaarden, overeenkomst,verbintenis,afspraak,verbintenis,verdrag, werkverklaring, akkoord,aan de slag,