
Wat moet u doen voor de compensatie transitievergoeding?
6 maart 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachWerkgevers en transitievergoeding.
Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers de compensatie van transitievergoeding aanvragen als zij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer ontslaan of hebben ontslagen vanaf 1 juli 2015. Voor reeds betaalde transitievergoedingen geldt: bewaar de gegevens goed.
Een werkgever heeft de wettelijke verplichting om het loon van een langdurig zieke werknemer gedurende 2 jaar door te betalen. Tijdens deze loondoorbetalingsverplichting geldt een opzegverbod. Dat betekent (kort gezegd) dat een werkgever zijn zieke werknemer niet mag ontslaan zolang hij zijn loon moet doorbetalen.
Huidige situatie bij ontslag na langdurige ziekte
Als de loondoorbetalingsplicht ophoudt, dan geldt ook het opzegverbod niet meer. De werknemer mag dan dus worden ontslagen. De werkgever kan de werknemer vragen om in te stemmen met de opzegging van zijn dienstverband. Partijen kunnen ook samen beëindiging met wederzijds goedvinden overeenkomen. Dat kan door ondertekening van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever kan ook UWV vragen om toestemming om het dienstverband met de werknemer te mogen opzeggen.
Als een werkgever het dienstverband (dat minimaal 2 jaar duurde) opzegt, dan is hij de transitievergoeding verschuldigd. Dat geldt ook bij opzegging van een dienstverband wegens langdurige ziekte. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden geldt die verplichting niet. Maar de werknemer zal daarmee meestal niet instemmen als hij niet minstens de transitievergoeding krijgt aangeboden.
Werkgevers ervaren dit als onrechtvaardig. Zij moeten eerst twee jaar loon doorbetalen en daarna vaak ook nog de transitievergoeding. Met een speciale regeling worden werkgevers vanaf 1 april 2020 een compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding aan langdurig zieke werknemers.
Belangrijkste regels
Werkgevers die op of na 1 april 2020 een transitievergoeding hebben verstrekt aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer kunnen de vergoeding aanvragen. De compensatie moet binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding worden aangevraagd. Ook werkgevers die op of na 1 juli 2015 maar vóór 1 april 2020 de vergoeding hebben betaald, kunnen gebruik maken van de vergoeding. Hieronder een overzicht van de belangrijkste regels die gelden:
- De compensatie is niet hoger dan de transitievergoeding op het moment waarop de loonbetalingsplicht eindigt.
- Ook de op de transitievergoeding in mindering gebrachte kosten komen voor compensatie in aanmerking.
- De compensatie is niet meer dan het bedrag van het tijdens de ziekte van de werknemer betaalde brutoloon.
- Een periode van loonsanctie telt niet mee bij de berekening van de hoogte van de compensatie.
- Als aan de werknemer een hogere beëindigingsvergoeding wordt betaald, dan komt ten hoogste het bedrag aan transitievergoeding voor compensatie in aanmerking.
Terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015
Werkgevers die op of na 1 juli 2015 maar vóór 1 april 2020 de vergoeding hebben betaald, moeten op uiterlijk 30 september 2020 de compensatie hebben aangevraagd. Na die aanvraag beslist UWV binnen zes maanden of de werkgever de compensatie ook daadwerkelijk krijgt. UWV adviseert om de volgende documenten goed te bewaren.
Deze kunt u dan meesturen met de aanvraag:
- De ontslagvergunning.
- De beëindigingsovereenkomst (inclusief documenten waaruit blijkt wanneer de werknemer ziek was en dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog steeds ziek was).
- Gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.
- Bewijs dat de (totale) transitievergoeding betaald is.
Bron:UWV
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.