Wat doen werknemers om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen?

Wat doen werknemers om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen?

29 januari 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Als werknemers stress ervaren op hun werk proberen ze dat eerder zelf op te lossen dan dat ze met hun werkgever in gesprek gaan. Slechts één op de drie werknemers stapt naar de baas.

Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder duizend Nederlanders vanaf achttien jaar, duizend ondernemers met personeel en HRM-verantwoordelijken.

Burn-out, burnout, hoge werkdruk, geen rust op werk, ziekteverzuim,verzuim, ziektekosten,

Een groot probleem, zegt psycholoog en stressexpert Thijs Launspach “Uit deze cijfers blijkt dat er nog steeds sprake is van een taboe: weinig werknemers durven over hun werkdruk het gesprek aan te gaan met hun werkgever. Dit terwijl het juist in het belang is van werkgevers als hun medewerkers gezond en gelukkig aan het werk kunnen.”

Ruim dertig procent van de werkgevers heeft helemaal geen beleid om burn-outs te voorkomen en meer dan tien procent van de werknemers verwacht bij ongewijzigde werkomstandigheden binnen een jaar een burn-out te krijgen.

Dus moeten werknemers die op hun tenen lopen zelf aan de slag om te zorgen dat stress niet de overhand krijgt. Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt dat ze vooral de scheefgegroeide balans tussen werk en privé proberen te herstellen.

En daar hebben ze drie manieren voor:

  1. Voldoende tijd voor ontspanning buiten werktijd (54 procent)
  2. Zoveel mogelijk het werk loslaten in hun vrije tijd (49 procent)
  3. Beter naar hun lichaam leren luisteren (42 procent)

Het is daarbij van belang om heel bewust te ontspannen, zei sociaal- en organisatiepsycholoog Elsbeth Tramper  “Ga naar buiten om te wandelen, zet je telefoon uit. Bedenk wat je energie geeft, in plaats van kost. Soms kan het voor opluchting zorgen om bij vrienden te zijn en te delen wat je dwarszit, doe dat dan vooral.”

 

Durf ook ‘ NEE ’ te zeggen tegen sociale verplichtingen als je bijna overspannen bent, zegt Mascha Mooy, CEO van Bye Bye Burnout. “Heb je na een drukke werkweek geen zin in een verjaardag? Leg de jarige dan uit dat je toe bent aan rust, de meeste mensen begrijpen dat echt wel.”

 

Bron:BI

 

 

Gerelateerd:

loon, salaris, salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,