
Persoonsgebonden budget (PGB) kan gevolgen hebben voor diverse mensen
15 juli 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachDe Wet arbeidsmarkt in balans ( WAB ) voor mensen die hun zorg betalen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een infosheet gepubliceerd over deze gevolgen.
De ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans‘ (WAB) heeft de verschillen tussen vaste en flexibele contracten kleiner gemaakt. Voor werkgevers is het nu aantrekkelijker om een vast contract te geven.
Mensen die hun zorg betalen vanuit een persoonsgebonden budget zijn ook werkgevers. De WAB geldt dus ook voor budgethouders die een arbeidsovereenkomst met hun zorgverlener hebben.
In deze publicatie staat wat dit in de praktijk betekent en voor wie de regels uit de WAB precies gelden.
Download
WAB: gevolgen voor mensen met een persoonsgebonden budget
Gevolgen WAB: voor mensen meteen persoonsgebonden budget
Op 1 januari 2020 is de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) ingegaan. Deze wet maakt de verschillen tussen vaste en flexibele contracten kleiner. Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker om een contract met een vast aantal uren te geven. Mensen die hun zorg betalen vanuit een persoonsgebonden budget zijn ook werkgevers. De WAB geldt dus ook voor budgethouders die een arbeidsovereenkomst met hun zorgverlener hebben.In deze infosheet staat wat dit in de praktijk betekent en voor wie de regels uit de WAB precies gelden.
Wijzigingen WAB
De belangrijkste veranderingen in de WAB zijn:
- WW-premiedifferentiatie: werkgevers die met werknemers een vast contract hebben afgesloten, betalen de lage WW-premie. Deze bedragen worden elk jaar opnieuw vastgesteld, maar het verschil tussen de hoge en lage premie is altijd 5 procent. Meer informatie bij WW-premie naar type contract op de website van de rijksoverheid.
- Transitievergoeding: werknemers hebben vanaf de eerste dag dat zij werken, recht op een transitievergoeding. Dat is een vergoeding bij ontslag. Pgb-zorgverleners die worden ontslagen of van wie het contract niet wordt verlengd, hebben meestal recht op een transitievergoeding. Dankzij een aanvullende regeling hoeven budgethouders dit niet zelf te betalen vanuit hun persoonsgebonden budget. De SVB regelt dit.
- Oproeptermijn 4 dagen: oproepkrachten moeten minimaal 4 dagen van tevoren worden opgeroepen voor hun werkzaamheden. Is het korter dan 4 dagen? Dan hoeven zij niet te komen. Als de werkgever de afspraak binnen die 4 dagen afzegt of wijzigt en de zorgverlener wil de dienst niet uitvoeren, dan moet de werkgever hen wel betalen.
- Aanbod voor vast contract na 1 jaar: werknemers met een oproepcontract, moeten na een jaar een contract met een vast aantal uren aangeboden krijgen. Als de werknemer geen contract met een vast aantal uren wil, mag dat: dan houden jullie het oproepcontract aan. Maar als werkgever moet je wel aanbieden en schriftelijk vastleggen mét handtekening,dat de werknemer het contract met een vast aantal uren heeft geweigerd.
U vindt de infosheet op rijksoverheid.nl.
Gerelateerd:
Hoe hoog is de transitievergoeding bij ontslag?
WAB: verlenging termijn om arbeidsovereenkomsten aan te passen
WAB: Verschil tussen herzien en foutherstel
Vanaf 2020 WW-premie naar type contract
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.