Ontslagvergoeding tijdens dienstbetrekking

Ontslagvergoeding tijdens dienstbetrekking

17 augustus 2021 Uit Door 100% Werkgeverscoach

De Belastingdienst heeft deze vraag gesteld aan loonadministrateurs

Voor een eenmalige ontslagvergoeding die de werknemer tijdens de dienstbetrekking ontvangt, gebruikt u de groene tabel bijzondere beloningen. Van de 625 deelnemers koos 80% voor deze juiste stelling.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Hieronder vindt u de vraag en een toelichting op het antwoord.

Vraag

De dienstbetrekking van een werknemer eindigt op 30 juni. Hij ontvangt op 24 juni een eenmalige ontslagvergoeding tegelijkertijd met het reguliere loon. Welke stelling is juist?

  • Voor de ontslagvergoeding gebruikt u de groene tabel bijzondere beloningen (81%).
  • Voor de ontslagvergoeding gebruikt u de witte tabel voor bijzondere beloningen (12%).
  • Het loon en de ontslagvergoeding verwerkt u in dezelfde inkomstenverhouding (4%).
  • De ontslagvergoeding is loon voor de werknemersverzekeringen (3%).

Toelichting

Een ontslagvergoeding is altijd loon uit vroegere dienstbetrekking. Dit geldt ook als u deze uitbetaalt tijdens de dienstbetrekking. De werknemer ontvangt deze vergoeding niet voor het werk zelf, maar omdat hij vroeger heeft gewerkt. U gebruikt de groene tabel voor bijzondere beloningen.

Nieuwe inkomstenverhouding

De ontslagvergoeding geeft u aan in een aparte inkomstenverhouding.Wanneer u in hetzelfde tijdvak een ontslagvergoeding naast het reguliere loon betaalt aan een werknemer, neemt u deze werknemer onder 2 verschillende nummers inkomstenverhouding op in de aangifte loonheffingen. Groen en wit loon mogen namelijk niet in één inkomstenverhouding.

Werknemersverzekeringen

De ontslagvergoeding vormt geen loon voor de werknemersverzekeringen. In de rubriek ‘Loon SV’ vult u 0 in.

Meer informatie leest u in de handreiking Hoe verwerk ik een ontslagvergoeding in de aangifte loonheffingen.

100% Salaris, 100- Salarisverwerking, 100 loon, 100 salaris, 100 loonadministratie, Salarisverwerkers, salarisverwerking,