
Ontslagboete toch afgeschaft in NOW-regeling 2.0
28 mei 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachOok wordt het steunpakket met een maand verlengd en loopt daarmee tot en met september.
De ontslagboete wordt toch afgeschaft in het tweede noodpakket zoals dat eerder was aangekondigd door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), ondanks de weerstand bij oppositiepartijen en werknemers. Er komt wel een kleinere heffing bij massaontslagen als de vakbonden niet zijn betrokken.
Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag na berichtgeving door verschillende media.
Dat betekent dat werkgevers na 1 juni geen boete van 50 procent van de loonkosten meer hoeven te betalen als zij tot twintig werknemers ontslaan en gebruikmaken van loonsubsidie (de NOW-regeling). De subsidie zelf moet altijd worden terugbetaald bij ontslag, dat verandert niet.
Als een werkgever twintig of meer mensen ontslaat zonder overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad, dan moet de subsidie worden terugbetaald plus een boete van 5 procent over de totale loonsubsidie.
In het arbeidsrecht zijn werkgevers bij twintig of meer ontslagen sowieso verplicht de vakbonden of de ondernemingsraad te betrekken.
Compensatie voor kosten wordt verhoogd tot maximaal 50.000
Met de NOW-regeling krijgen werkgevers die omzetverlies hebben door de coronacrisis tot maximaal 90 procent van de loonkosten van de overheid vergoed.
Vakbonden, werkgevers en minister Koolmees hebben hier woensdag over onderhandeld. Vorige week liet premier Mark Rutte in een debat al weten dat het schrappen van de boete niet “in beton gegoten” is.
De vergoeding voor ondernemers die hun omzet zien dalen, wordt verruimd. Nu krijgen bedrijven maximaal 20.000 euro om hun kosten mee te compenseren, dat bedrag wordt verhoogd naar maximaal 50.000 euro.
Koolmees wil breed draagvlak voor plannen
Opvallend genoeg liet Koolmees enkele weken geleden zelf weten dat de boete zou worden geschrapt, nog voordat het tweede noodpakket was gepubliceerd. Dat zorgde voor veel irritatie bij werknemers en oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Zij vrezen voor massaontslagen.
Werkgevers en het kabinet zijn juist bang dat met het behoud van de boete veel mensen hun baan verliezen omdat bedrijven failliet gaan, of ervoor kiezen geen NOW aan te vragen zodat ontslag niet nog duurder wordt.
Koolmees vindt dat ondernemers de ruimte moeten krijgen om te reorganiseren omdat de coronacrisis langer duurt dan verwacht.
De stelling dat er meer banen behouden blijven met het afschaffen van de ontslagboete is alleen lastig te onderbouwen. “Het is geen exacte wetenschap, ik kan het niet bewijzen met rekenmodellen”, gaf Koolmees in een interview.
Het kabinet hoopt op brede steun van de noodplannen voor de economie, net zoals dat het geval was bij het eerste noodpakket. De vakbonden waren woedend nadat Koolmees aankondigde dat de boete zou verdwijnen, ook bijna de gehele oppositie wil dat de extra heffing op ontslag blijft. Het eerste pakket werd nog unaniem in de Tweede Kamer aangenomen.
Of een deel van de steun nu weer binnen is, zal donderdag blijken als de Kamer met Koolmees debatteert over het tweede noodpakket (Noodpakket 2.0).
Gerelateerd
Verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie
Accountantsverklaring NOW nodig vanaf € 100.000
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.