
Minimumloon – premie zorgverzekering aftrek
24 oktober 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachPremie zorgverzekering inhouden op minimumloon
Werkgevers mogen op grond van de Wet aanpak schijnconstructies een bedrag voor de zorgverzekering inhouden op het minimumloon van hun werknemers. Er geldt een maximumbedrag in de vorm van de geraamde gemiddelde nominale premie. De geraamde gemiddelde nominale premie voor 2019 is vastgesteld en in de Staatscourant gepubliceerd. De werknemer mag op grond van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag schriftelijke volmacht verlenen aan zijn werkgever om uit zijn minimumloon in zijn naam betalingen te verrichten aan de zorgverzekeraar voor de nominale premie (verschuldigde premie voor een zorgverzekering) en de premie voor het herverzekeren van eigen risico.
Nominale premie
Het bedrag dat de werkgever per betalingstermijn maximaal van het minimumloon mag inhouden om de betaling te verrichten aan de zorgverzekeraar is het bedrag van de geraamde gemiddelde nominale premie, gedeeld door het aantal betalingstermijnen voor het betrokken kalenderjaar. Met de Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 15 oktober 2018 is het bedrag van de geraamde gemiddelde nominale premie voor 2019 vastgesteld.Maximumbedrag 2019
Voor het jaar 2019 is de gemiddelde nominale premie geraamd op € 1.432 per jaar, en (afgerond) € 119,35 per kalendermaand. Tot maximaal dit bedrag kan de werkgever op basis van de volmacht betalingen verrichten uit het minimumloon, mits voor de rest is voldaan aan de voorwaarden die in het Besluit zijn opgenomen.Wet aanpak schijnconstructies
In de Wet aanpak schijnconstructies die sinds 1 januari 2017 geldt is een verbod van inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon geregeld. Huisvesting- en zorgverzekeringskosten zijn uitgezonderd op dit inhoudingenverbod. In de brochure Wet aanpak schijnconstructies: uitleg over verplichtingen inzake de WML staat het volgende:“Inhoudingen zijn ook nog mogelijk voor huisvesting en voor zorgverzekering inclusief herverzekering eigen risico indien de werknemer hiervoor een schriftelijke volmacht verleent aan de werkgever.”
“Voor inhouding van de zorgverzekering moet een afschrift van de zorgpolis overlegd worden waarbij een maximum geldt van de geraamde gemiddelde nominale premie. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld. (…) Daarbij geldt dat alleen de premie voor de basisverzekering en de herverzekering van het eigen risico tot dit maximum mag worden ingehouden. Een aanvullende verzekering kan niet op het minimumloon worden ingehouden.”De uitzondering om de zorgverzekeringspremie in te houden op het minimumloon geldt alleen voor de premie van de werknemer zelf en niet voor zijn of haar partner.

Recente berichten
- Het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor 2022 27 januari 2023
- Het anoniementarief 26 januari 2023
- Gebruikelijk loon zo laag mogelijk 24 januari 2023
- Buitenlandse arbeidskrachten en loonheffingen en de Belastingdienst 23 januari 2023
- Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) 20 januari 2023
- Lage-inkomensvoordeel (LIV) – uurloongrenzen 20 januari 2023
- Oekraïense vluchteling in dienst 18 januari 2023
- Aangifte loonheffingen en toelichting foutmeldingen werknemersgegevens 18 januari 2023
- Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen 2023 18 januari 2023
- 1 februari 2023 – los correctiebericht 2022 16 januari 2023
Populaire berichten
GRATIS
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.