
Meer flexwerkers onder mensen met niet-westerse migratieafkomst
21 november 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachMensen met een niet-westerse migratieachtergrond werken vaker met een flexibele overeenkomst dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Vooral bij laag- en middelbaaropgeleiden is het verschil groot, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in het Jaarrapport Integratie.
Onder laagopgeleiden heeft bijna de helft van de werkenden met een niet-westerse migratieachtergrond (46 procent) een flexibele arbeidsrelatie, tegenover 33 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond.
In totaal had volgens het CBS 34 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond een flexibele werkrelatie. Dit percentage kwam voor werkenden met een Nederlandse achtergrond op 21.
Bij hoogopgeleiden is het verschil tussen mensen met de genoemde migratieachtergrond en personen met een Nederlandse achtergrond het kleinst, met respectievelijk 21 en 15 procent.
Grotere impact van economische crisis
De arbeidsparticipatie van beide groepen verschilt ook. Van de mensen tussen de 15 en 75 jaar met een Nederlandse achtergrond werkt 68 procent, terwijl de groep met een migratieachtergrond op 57 procent uitkomt.
Tijdens de economische crisis nam de arbeidsparticipatie onder de tweede groep relatief veel af. De afgelopen jaren neemt de participatie onder mensen met een Marokkaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond weer toe.
Van de vier grootste groepen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben personen van Surinaamse afkomst het vaakst betaald werk (62 procent). Voor mensen van Marokkaanse afkomst is dit het laagst met 54 procent.
Bron: Nu.nl
Zie ook:
- Flexkrachten plus 5%…..
- Flexwerkers blijven achter in scholing, bedrijven investeren niet
- Hervormingen arbeidsmarkt!
- Wettelijk minimumloon per 1 januari 2019
Recente berichten
- Werkgeversheffing en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 23 mei 2023
- Einde aan het lage-inkomensvoordeel (LIV) 16 mei 2023
- Bezwaar Loonheffingen 10 mei 2023
- Werknemer kiest voor een luxere bureaustoel 9 mei 2023
- Definitieve berekening de 7e en 8e aanvraagperiode (NOW 5 en 6) 4 mei 2023
- Belevingsonderzoek Fiscale Monitor 3 mei 2023
- Publicaties van het Ministerie van Financiën (MvF) en het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) 2 mei 2023
- De Belastingdienst stopt met acceptgiro’s 30 april 2023
- Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) 29 april 2023
- Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 24 april 2023
Populaire berichten
GRATIS
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.