Maakt meer loon gelukkiger?

Maakt meer loon gelukkiger?

13 november 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Nee hoor, het houdt een keer op.

Dat geld gelukkig kan maken, is een gedachte die steeds meer geaccepteerd wordt. De grote vraag is alleen: hoeveel pegels heb je daarvoor nodig? Een groot Belgisch onderzoek geeft daar nieuwe inzichten in.

Wie maandelijks netto 2500 euro te besteden heeft, is net iets gelukkiger dan iemand met een inkomen van 2000 euro. 1000 euro erbij maakt nóg gelukkiger. Maar aan deze groei zit een plafond.

Minder tevreden

Uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent, onder zo’n 7000 Belgen, blijkt namelijk dat 4000-4500 euro netto het ideale maandinkomen is. Boven dat bedrag word je niet gelukkiger van het geld.

Sterker nog: iemand die 6000 euro te besteden heeft, voelt zich ongeveer net zo gelukkig als iemand die maandelijks 2500 euro binnenkrijgt. Rijke mensen zijn vooral minder tevreden over hun vriendschappen, hun werk en hun inkomen, zegt onderzoeksleider Lieven Annemans.

Wereldwijd onderzoek

Ze ervaren meer stress, willen voortdurend meer verdienen en hun vriendschapsbanden zijn minder goed, aldus Annemans. “We zien ook dat mensen vaak dure zaken kopen om gebrek aan echt geluk te compenseren, terwijl we weten dat het genot dat we peuren uit materiële rijkdom van korte duur is”, zegt hij tegen De Morgen.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vindt het bedrag dat uit het Belgische onderzoek naar voren komt ook voor Nederlanders wel aannemelijk. “Er is wereldwijd veel onderzoek naar gedaan. Door de Amerikaanse psycholoog Daniel Kahneman bijvoorbeeld.”

Ongelukkiger

Kahneman komt uit op een jaarsalaris van zo’n 75.000 dollar, omgerekend ongeveer 65.000 euro. “Boven dat bedrag word je gewoon niet veel gelukkiger”, zegt Wessels. “Dan kun je je vaste lasten betalen en heb je geen financiële stress. Dat geeft rust en ontspanning.”

In dat opzicht is het niet verwonderlijk dat de Belgen die het maandelijks met minder dan 1000 euro moeten doen, veel ongelukkiger zijn dan de anderen. Voor Nederland geldt dat ook. Van de zelfstandigen en werknemers in ons land is 91 procent gelukkig, tegenover 63 procent van de uitkeringsontvangers.

Bron: RTL

werkgeverscoach, personeelszaken, werknemers- werkgevers,werkgeverschap,werkgevers advies,advies werkgevers,salariszaken, personeelszaken, hr ondersteuning,