
Heb ik recht op het minimumloon als ik stage loop?
19 februari 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachAls u stage loopt, heeft u géén recht op het wettelijk minimumloon (WML).
Bij een stage ligt de nadruk op het leren. Doet u gewoon werk, dan is er geen sprake van een stage. In dat geval zou u een arbeidsovereenkomst moeten hebben. En dan heeft u recht op het wettelijk minimumloon.
Stage: leren staat centraal
Tijdens een stage leert u in een werkomgeving. Vaak is stage onderdeel van een opleiding. Bij elke stage wordt in een leerplan afgesproken wat de stagiair moet leren (leerdoelen). De stagiair krijgt begeleiding van het stagebedrijf.
Het werk van een ‘gewone’ werknemer is gericht op productie draaien en omzet maken. De stagiair mag niet een gewone werknemer vervangen. Is het doel van de stage niet leren maar werken? Dan heeft u recht op het wettelijk minimumloon. Anders is salaris niet verplicht.
Stage of werkervaringsplek
Vaak worden stage, werkervaringsplek of andere termen door elkaar gebruikt. Voor de wet gelden hiervoor dezelfde regels. De activiteiten moeten gaan om het leren. Wat voor werk u daarbij doet is minder belangrijk.
Voert u gewoon werk uit? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst en heeft u ten minste recht op het wettelijk minimumloon. Voor zowel een stage als een werkervaringsplek geldt dat u geen opleiding hoeft te volgen.
Beloning stage: controle Inspectie SZW
De Inspectie SZW controleert of een stagiair gewoon werk of stagewerk doet. Is het werk niet vooral gericht op leren maar op werken? Dan doet de stagiair werk volgens een gewone arbeidsovereenkomst. En dan heeft de stagiair recht op het wettelijk minimumloon.
De Inspectie SZW kan de werkgever een boete geven als sprake is van stagemisbruik. Meld onderbetaling bij de Inspectie SZW.
Stageovereenkomst
Tijdens een stage leren studenten, leerlingen en starters op de arbeidsmarkt in de praktijk. Ook doen zij op de werkvloer ervaring op. Meestal sluiten de werkgever en de stagiair een stageovereenkomst af. Hierin staat bijvoorbeeld:
- hoelang de overeenkomst duurt;
- wat de stagiair moet hebben geleerd aan het eind van de stage;
- welke vergoeding de stagiair krijgt;
- wanneer de werkgever de stagiair beoordeelt.
Stagevergoeding niet verplicht
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar uw werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Meer informatie:
- Nieuwe Nieuwsbrief Loonheffingen 2020
- 2022 ‘STAP-budget’ voor iedere werknemer
- €50 miljoen subsidie voor leren en ontwikkelen in mkb
- Subsidie voor leren en ontwikkelen in het mkb
- Bedragen minimumloon 2020
Recente berichten
- Werkgeversheffing en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 23 mei 2023
- Einde aan het lage-inkomensvoordeel (LIV) 16 mei 2023
- Bezwaar Loonheffingen 10 mei 2023
- Werknemer kiest voor een luxere bureaustoel 9 mei 2023
- Definitieve berekening de 7e en 8e aanvraagperiode (NOW 5 en 6) 4 mei 2023
- Belevingsonderzoek Fiscale Monitor 3 mei 2023
- Publicaties van het Ministerie van Financiën (MvF) en het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) 2 mei 2023
- De Belastingdienst stopt met acceptgiro’s 30 april 2023
- Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) 29 april 2023
- Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 24 april 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.