
Geen gelijk minimumloon in EU!
30 oktober 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachDe Europese Commissie voor Sociale Rechten wil dat meer werknemers in de EU een fatsoenlijk en transparant minimumloon ontvangen. Onderhandelingen tussen de sociale partners moeten daarbij de norm zijn, in zoveel mogelijk sectoren. Maar er komt geen geharmoniseerd Europees minimumloon, benadrukt het dagelijks EU-bestuur.
Elk land blijft zijn eigen minimumloon bepalen, stelt de commissie in een nieuwe richtlijn voor. Daarin staan ook geen percentages of getallen voor een wenselijk geacht niveau. De commissie wil wel een jaarlijkse verplichting voor alle lidstaten invoeren om Brussel te melden hoe hun minimumlonen tot stand zijn gekomen. Ze pleit ook voor betere handhaving.
Volgens EU-commissaris Nicolas Schmit (Sociale Zaken) leeft een op de tien werkenden in de EU in armoede. “Dat moet veranderen. Mensen met een baan moeten niet hoeven te worstelen om rond te komen,” zei hij bij de presentatie van de voorgestelde richtlijn.
Twee systemen
Lonen vallen onder de nationale bevoegdheid. Er zijn momenteel twee systemen in de EU. In 21 landen, waaronder Nederland, bestaat een wettelijk minimumloon. In zes landen is dat niet het geval maar komen minimumlonen tot stand bij collectieve onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. In Zweden, Denemarken en Finland werkt dat heel goed en zijn de minimumlonen hoog, maar in Cyprus bijvoorbeeld niet.
De lidstaten moeten het nu eerst eens worden over het voorstel. Ook het Europees Parlement zal er nog aan sleutelen. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vindt het voorstel een stap in de goede richting. “Ook de Nederlandse overheid moet aan de bak. Bij alle overheidsopdrachten via aanbestedingen is de overheid straks verantwoordelijk dat het minimumloon of het geldende cao-loon betaald wordt aan de uitvoerende werknemers. Praktijken zoals bij de ondertunneling van de A2 bij Maastricht, waar bouwvakkers onderbetaald werden, kunnen dan niet langer.”
CDA-collega Jeroen Lenaers vindt dat de richtlijn zijn doel voorbijschiet. “Er is in sommige Europese landen inderdaad een armoedeprobleem, voornamelijk in Oost-Europa. Maar die armoede is veel breder verspreid, want de middeninkomens in deze landen zijn óók laag. Daar gaan minimumlonen dus niet tegen helpen.” Wel is hij te spreken over de inzet op een sterkere positie van de sociale partners. “Daardoor staan deze sterker bij cao-onderhandelingen.”
Bron:ANP
Gerelateerd
- Flinke daling van aantal gewerkte uren op Europese arbeidsmarkt
- De Europese Arbeidsautoriteit (ELA) van start!
- Europeanen en salaris?
- Minimumloon 2021
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.