Europeanen en salaris?

Europeanen en salaris?

31 juli 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Een kwart van de kandidaten in Europa liegt over zijn/haar salaris tijdens het sollicitatiegesprek.

Dit in de hoop op een hoger salaris. Eén op de vijf kandidaten overdrijft het salaris zelfs met 10 procent of meer, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

 

werkgeverscoach, personeelszaken, werknemers- werkgevers,werkgeverschap,werkgevers advies,advies werkgevers,salariszaken, personeelszaken, hr ondersteuning,

720 euro

In Nederland liegt 24 procent van de sollicitanten over het salaris, 39 procent hiervan durft er zelfs 15 tot 25 procent bij op te tellen. Met een modaal salaris komt dat neer op 430 tot 720 euro.

Nederlanders die wel eerlijk zijn, gaan vaak aan de bovenkant van hun salaris zitten. Dan tellen ze hun vakantiegeld en eventuele bonussen er ook bij op”, aldus Waasdorp.(directeur van Intelligence Group)

Mannen zijn overigens eerder geneigd om te overdrijven over hun salaris: 28 procent ten opzichte van 24 procent van de vrouwen.

Onderhandelen over het salaris is een van de meest lastige hordes in een sollicitatieprocedure. Slechts 49 procent van de Europeanen zegt dat hij of zij onderhandelt over het salaris. Als Europeanen op zoek gaan naar een nieuwe baan, vertelt één op de vier kandidaten niet de waarheid over het huidige salaris. Van de mensen die liegen over het salaris, overdrijft maar liefst 39 procent het salaris met 15 tot 25 procent.

 

Mannen liegen vaker

Tijdens een sollicitatiegesprek overdrijven Europese mannen (28 procent) vaker hun salaris dan vrouwen (24 procent). Ook overdrijven ze ten opzichte van vrouwen hun salaris met grotere getallen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen vaker over het salaris en de salarisprogressie onderhandelen dan vrouwen. Dit zou invloed kunnen hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

 

Duitsers liegen het meest, Grieken zijn het eerlijkst

Uit het onderzoek blijkt dat Duitsers (43 procent), Slowaken(38 procent) en Oostenrijkers (37 procent) het salaris het meest overdrijven. Noren (12 procent), Portugezen (14 procent) en Litouwers (15 procent) liegen het minst over het huidige salaris. In Griekenland is men het eerlijkst, 74 procent van de Grieken geeft aan het werkelijke huidige salaris te noemen tijdens het sollicitatiegesprek.

In Bulgarije kunnen kandidaten goed overdrijven. Van de mensen die het salaris overdrijven, geeft 52 procent een salaris aan dat 20-25 procent hoger ligt dan het huidige. Ook in Slovenië (47 procent) en Roemenië (44 procent) overdrijft een hoog percentage van de kandidaten het salaris met dit percentage.

Opvallend is dat in het Verenigd Koninkrijk het vaakst een lager salaris wordt genoemd dan het huidige. Zo’n 9 procent van de mensen geeft een lager salaris aan. Daarnaast onderhandelen Britten ook het minst over hun salaris en gaan ze sneller meteen akkoord met het aanbod, in vergelijking met andere Europeanen.

 

Bron:AD

 

 

loon, salaris, inkomen,verdienste, werk na inkomen, lonen, salarissen, verloning, loonadministratie,salarisadministratie, loonverwerking, salarisverwerking, salarisverwerker, loonverwerker,