
De loonkloof in de EU krimpt
4 november 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachIn Europa krimpt het loon verschil tussen man-vrouw, maar dat gaat wel te langzaam.
Het verschil tussen het loon van vrouwen en mannen is in de Europese Unie met 0,2 procent gedaald naar 16 procent. De afname gaat “extreem langzaam”, meldt de Europese Commissie maandag. In totaal nam de loonkloof in zeven jaar met slechts 1 procent af.
Het gaat om het percentage dat vrouwen per uur bruto minder verdienen. Vrouwen werken volgens de nieuwe cijfers in de EU jaarlijks twee maanden ‘gratis’, of krijgen per euro die mannen ontvangen maar 84 cent betaald.
In Nederland is de loonkloof met 15,2 procent iets lager dan het EU-gemiddelde. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland doen het juist slechter, met respectievelijk 20,8 en 21 procent.
Estland bungelt met een loonkloof van 25,6 procent onderaan, terwijl Roemenië, Italië en Luxemburg met achtereenvolgens 3,5 procent, 5 en 5 procent juist het beste scoren in gelijke beloning.
Verklaringen voor de loonkloof
De Europese Commissie noemt in het rapport enkele verklaringen op die vaak worden genoemd als het om de loonkloof gaat, maar die niet kloppen.
Zo zouden vrouwen oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde sectoren, wat het verschil zou verklaren. Dat is niet zo: in alle sectoren blijken vrouwen een lager loon te ontvangen dan mannen met hetzelfde beroep.
Ook het feit dat vrouwen vaker parttime werken, is geen kloppende verklaring. “Minder uren per week werken betekent dat je minder per maand betaald moet krijgen, niet een lager uurloon”, aldus het orgaan. Daarnaast is het niet zo dat meer mannen nu eenmaal hoger opgeleid zijn en daarom meer verdienen. Bijna 60 procent van de afgestudeerden is namelijk vrouw.
‘Straf ‘ voor zwangerschapsverlof
Er is een aantal factoren dat de ongelijke beloning wél verklaart, aldus het rapport. Zo nemen vrouwen meer onbetaalde taken voor hun rekening, zoals het zorgen voor kinderen of het uitvoeren van huishoudelijke taken.
Ook lassen vrouwen vaker dan mannen een periode in waarin ze niet werken, om voor ouders of anderen te zorgen. Verder is discriminatie een oorzaak. Vrouwen worden dan bijvoorbeeld ‘bestraft’ voor zwangerschapsverlof, door een demotie na hun terugkeer op de werkvloer. Vrouwen komen bovendien minder gemakkelijk in topposities.
Zie ook:
- De loonkloof in de EU krimpt
- Europeanen en salaris?
- De Europese Arbeidsautoriteit (ELA) van start!
- Arbeidskosten in Eurozone omhoog
- Minimumloon 2020
- Nederlandse werknemers maken kortere werkweken dan Europese
Recente berichten
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
- Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) 2024 4 september 2023
- Premies werknemersverzekeringen – doorbetaaldloonregeling 31 augustus 2023
- De kalendermaand waarin de 30%-regeling eindigt 28 augustus 2023
- Excessieve vertrekvergoedingen en Kennisgroep loonheffing 28 augustus 2023
- Aangifte loonheffingen de sectorcode onjuist aangegeven? 23 augustus 2023
- Persoonsbeveiliging werknemer door werkgever 23 augustus 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.