Bedrijf failliet om zieke medewerker

Bedrijf failliet om zieke medewerker

17 mei 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

„Ik moest thuis beknibbelen terwijl ik mijn zieke werknemer moest doorbetalen.”

De financiële lasten van ziek personeel zijn zo hoog dat sommige ondernemers eraan onderdoor gaan.

Een ondernemer die anoniem wil blijven vertelde „Ik heb in 2005 een jongen uit de WAO gehaald, hij had het in zijn rug gehad maar kon toen weer werken.”

In 2013 ging het mis, de medewerker ging weer door zijn rug. De ondernemer die een elektrotechnisch installatiebureau had moest het salaris doorbetalen. Hij was niet verzekerd voor dit risico: „Probeer maar eens iemand die in de WAO heeft gezeten te verzekeren.”

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Alleen

In de crisis was zijn bedrijf flink geslonken. Van de zeven man personeel was alleen deze jonge elektricien nog over. Toen die door zijn rug ging, stond de ondernemer er alleen voor. „Ik moest in m’n eentje twee gezinnen onderhouden, dat ging niet goed.”

De ondernemer hield het anderhalf jaar vol. „We leefden nog net niet op water en brood. Maar wij aan het beknibbelen terwijl hij 70% van zijn salaris kreeg. Op een gegeven moment stond mijn vrouw bij de Albert Heijn en wilde ze de boodschappen afrekenen, maar er stond niks meer op de rekening. Dat is de doorslag geweest.”

Nu is de 56-jarige ondernemer failliet.

Weten over oplossingen stel u vraag.

 

Failliet

„Veel mkb’ers kunnen de last van twee jaar loondoorbetaling niet dragen”, zegt Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS. „En er zijn zelfs mkb’ers die, als gevolg hiervan failliet zijn gegaan.” Cijfers zijn daarover niet bekend.

Bij rechters is het een bekend probleem, gezien de hartenkreet van rechter Jeroen Lucassen onlangs op LinkedIn. Hij moest het faillissement uitspreken over een klein bedrijf: „Reden: de verplichting om lange tijd loon door te betalen tijdens ziekte. Die reden hoor ik vaker.”

Rechter Lucassen heeft een duidelijke opvatting: „Wel vraag ik mij af of het voor kleine ondernemers is op te brengen. Gevolg is nu dat alle werknemers worden ontslagen.” De rechter wil niet reageren.

 

Transitievergoeding

Besselink wijst erop dat ontslag van ziek personeel ook kosten met zich meebrengt. „Na twee jaar loondoorbetaling mag je de arbeidsovereenkomst beëindigen, maar dan moet je nog steeds een transitievergoeding betalen. Als iemand 25 jaar in dienst is geweest, kan dat aardig in de papieren lopen.”

Daarom kiezen ondernemers ervoor het dienstverband slapend te houden. Dat doet ook Hans Spikker, eigenaar van bouwbedrijf Klunder in Raalte. Eén van zijn 20 werknemers zag het niet meer zitten toen zijn vrouw was overleden. Eerst zat hij een jaar ziek thuis, toen ging hij weer aan het werk om later zich opnieuw ziek te melden. „Ik heb in totaal drie jaar ziektebetaling moeten doen”, zegt Spikker.

 

Tonnen aan kosten

„Je moet alles doen, ik heb uitgebreide re-integratierapporten, ik heb een dikke ordner vol met alle papieren. Al die dingen komen erbij. Je hebt de arboarts, de verzekeringsarts, de keuringsarts. Al die kosten komen voor mij als werkgever.”

Nu zit de twee jaar ziekte erop, maar de werknemer is formeel nog in dienst. „Hij heeft een slapend dienstverband. Want als ik hem ontsla, kan ik er ook nog een transitievergoeding van 30 of 40 duizend euro tegenaan gooien. En het heeft me nu al twee ton gekost.”

 

Bron: FD

Gerelateerd:

Door ziekte of handicap werken 1,2 miljoen niet

Loondoorbetaling bij ziekte

Stijgt uw premie voor uw ziekteverzuimverzekering?

collega's salarisverwerking, salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,