WGA en ZW premieberekeningen per 1 januari 2020 wijzigen

WGA en ZW premieberekeningen per 1 januari 2020 wijzigen

3 september 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Op 1 jan 2020 gaan er een aantal nieuwe wetten en regels gelden, waaronder natuurlijk de WAB.

Dit is wat er gaat veranderen op het gebied van de premieberekeningen voor de WGA en de Ziektewet.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Gemiddeld percentage vervangt rekenpercentage

In 2020 vervallen de rekenpercentages Ziektewet en WGA. Het rekenpercentage wordt in alle berekeningen vervangen door het gemiddelde percentage. Zo is het gemiddelde percentage vanaf 2020 het nieuwe differentiatie-middelpunt in beide premievaststellingen. Grote en middelgrote werkgevers kunnen op het gemiddelde percentage een opslag of korting krijgen. Voorheen werden deze kortingen en toeslagen toegepast op het rekenpercentage. In het gemiddelde percentage wordt net als vorige jaren in het rekenpercentage indien noodzakelijk een algemene compensatie verwerkt voor premiederving door de maximumpremies en voor een eventuele sturing van het vermogen.

 

Individuele en sectorale premievaststellingen worden gescheiden

De premies in de premiedifferentiatie bestaan uit twee soorten premies: individuele premies en sectorale premies. Grote werkgevers betalen een individuele premie, kleine werkgevers een sectorale en middelgrote werkgevers een weging van beide premies.

Tot en met premiejaar 2019 is er bij de berekening van de individuele en sectorale percentages geen scheiding tussen loonsommen en lasten naar werkgeversgrootte. In de individuele premievaststelling voor grote werkgevers worden zodoende ook de lasten en loonsommen verwerkt van alle kleine werkgevers en in de sectorale premie die van alle grote werkgevers in de sector. Dit zorgt voor een vermenging van risico’s van kleine en grote werkgevers.

Vanaf 2020 worden de lasten en loonsommen ten behoeve van de individuele premies en sectorale premies van elkaar gescheiden. Bij de individuele premies betekent dit dat het gemiddelde premiepercentage en het gemiddeld werkgeversrisicopercentage berekend zijn op basis van een deel van de totale lasten en loonsommen van alle
werkgevers. Voor de berekening van de sectorale premies wordt het overige deel van de lasten en loonsommen gebruikt.

 

Gemiddeld werkgeversrisicopercentage op basis loonsommen en lasten

Uit de scheiding van de individuele en sectorale premies volgt dat het gemiddeld werkgeversrisicopercentage vanaf 2020 wordt berekend op basis van de lasten
en loonsommen van grote en na weging middelgrote werkgevers.

Daarnaast zal overeenkomstig de bestaande berekening van het individuele werkgeversrisicopercentage vanaf komend premiejaar het gemiddeld werkgeversrisicopercentage berekend worden op basis van de gemiddelde loonsom over een periode van 5 jaren in plaats van alleen het meest recente jaar in deze periode. Deze aanpassing zorgt ervoor dat het gemiddelde werkgeversrisicopercentage een zuiver gewogen gemiddelde is van alle individuele werkgeversrisicopercentages.

 

Uitzendbedrijven naar uitzendsector

Veel uitzendbedrijven hebben tussen 2014 en 2017 de Belastingdienst verzocht ingedeeld te worden buiten de uitzendsector (52). Zo betaalden zij relatief lage sectorale premies en een lage maximumpremie voor de Ziektewet. Uitzendwerkgevers die ingedeeld zijn in de sector 52 hebben een flink hogere maximumpremie. Daarom werd in 2017 de wet- en regelgeving aangepast. Zo konden uitzendbedrijven zich niet langer buiten sector 52 laten indelen. Vanaf 2020 deelt de Belastingdienst alle uitzendbedrijven (weer) in sector 52 in. Zo dalen de te dekken Ziektewetlasten in een aantal vaksectoren en daarmee ook bijbehorende sectorale premies.
Uitzendwerkgevers die verhuizen naar sector 52 betalen of een hogere sectorale premie of kunnen te maken krijgen met een hogere maximumpremie (of een combinatie van beide).

 

Staartlasten Ziektewet

Een onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die in 2020 ingaat, is de afschaffing van de Sectorfondsen. De staartlasten Ziektewet worden vanaf 2020 ten laste van de Werkhervattingskas gebracht. Voorheen werden deze lasten uit de Sectorfondsen en het Ufo betaald. Door de afschaffing van de sectorfondsen is dit niet langer meer mogelijk.

 

Bron:UWV

 

premies 2020, ziektewet preies 2020, Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) 2020, WGA premies 2020,wab 2020, lkv 2020,liv 2020,