
Werknemer neemt wel/niet ontslag?
13 april 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachAls een werknemer aangeeft zijn arbeidsovereenkomst te willen opzeggen, moet een werkgever niet te snel aannemen dat hij ook daadwerkelijk heeft opgezegd. Mogelijk is er geen sprake van een rechtsgeldig ontslag.
Een werknemer die van z’n baan af wil, moet de arbeidsovereenkomst opzeggen. Afgelopen maand moest het gerechtshof in Leeuwarden in een kort geding beoordelen of een werknemer via WhatsApp (en een gesprek) rechtsgeldig had opgezegd. Conclusie was dat dit niet het geval was en dat de arbeidsovereenkomst en de daarbij behorende loondoorbetalingsplicht bleven voortduren.
Werknemer wil weg vanwege opleiding
In deze zaak ging het om een werknemer die op basis van een vast contract voor een restaurant werkte. Hij probeerde zijn werkzaamheden te combineren met het volgen van een opleiding, maar dit bleek lastig. In juli 2018 sprak hij hierover met een leidinggevende. Daarna stuurde de werknemer zijn werkgever, die op dat moment op vakantie was, een WhatsApp-bericht om aan te geven dat hij zijn contract voor augustus wilde opzeggen, zodat hij vanaf 1 september zou kunnen vertrekken. De werknemer gaf aan dit te willen bespreken voor zijn eigen vakantie. Begin september, aan het einde van die vakantie, meldde de werknemer zich ziek wegens depressiviteit, overspannenheid en/of een burn-out. De werkgever stopte de loonbetaling per 1 september en nam een vervanger aan.
Onderzoeks- en informatieplicht van werkgever
De werknemer begon een kort geding, omdat hij geen rechtsgeldig ontslag zou hebben genomen. De kantonrechter oordeelde dat hij dit wel had gedaan en dat de werkgever was nagegaan of hij die beslissing goed had overwogen. In hoger beroep oordeelde het hof alsnog in het voordeel van de werknemer. Volgens het hof bleek niet dat de werkgever de werknemer goed had geïnformeerd over de gevolgen van zijn beslissing (bijvoorbeeld voor een mogelijke uitkering) of was nagegaan of de werknemer de gevolgen kon overzien. De werkgever beweerde dat hij dit in een gesprek wel had gedaan, maar kon dit niet bewijzen. Het hof besloot dat een eigen ontslagname niet vaststond.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 12 maart 2019, ECLI (verkort): 2253
Recente berichten
- Vergoeding schoolgelden internationale school gevestigd buiten Nederland 29 november 2023
- Excessieve vertrekvergoeding bij een in het buitenland wonende bestuurder 29 november 2023
- Correctie bij een onjuiste toepassing van de 30%-regeling 28 november 2023
- Werknemer gedurende de dienstbetrekking geen vaste woonplaats 28 november 2023
- Aangiftetijdvak wijzigen voor 2024 27 november 2023
- Teveel ingehouden werknemer recht op een teruggaaf 23 november 2023
- Werknemers- en volksverzekeringen premiepercentages 2024 21 november 2023
- Vaste vergoeding gevolgen voor de loonheffingen of niet? 21 november 2023
- Bezwaar tegen de beschikking Whk 16 november 2023
- Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 15 november 2023