
Werkervaringsplekken of werkervaringsplaatsen ?
30 augustus 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachLet op, bij het aanbieden van werkervaringsplek.
Werkervaringsplekken of werkervaringsplaatsen zijn tijdelijke arbeidsplaatsen die voornamelijk bedoeld zijn om een arbeidskracht werkervaring op te laten doen. Werkervaring is van groot belang voor de kans op betaald werk. Als een student van school af komt of iemand langdurig werkloos is dan is het opdoen van werkervaring belangrijk. Door werkervaring heb je namelijk kennis en vaardigheden in een bepaald vakgebied opgedaan. Dat zorgt er voor dat je in dat vakgebied of in een bepaalde functie meerwaarde hebt op de arbeidsmarkt. Een werkervaringsplek of werkervaringsplaats kan een effectief middel zijn om werkervaring op te doen of werkervaring te onderhouden.
Werkgeversvergoeding
Sommige werkgevers bieden werkervaringsplekken aan. Als hierbij het leeraspect niet centraal staat, kan er juridisch gezien sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Een werknemer kan dan, afhankelijk van de omstandigheden, aanspraak maken op het wettelijk minimumloon.
Het onderscheid tussen ‘echt ‘ werk en een stage wordt bepaald door het leeraspect. Van een stage is sprake als een werknemer activiteiten verricht die hij nog niet helemaal onder de knie heeft en waarbij het leren centraal staat. Iemand kan ook stage lopen zonder dat hij een opleiding volgt bij een onderwijsinstelling.
Stagiair is toevoeging aan het team
De werkzaamheden van een stagiair zijn wezenlijk anders dan die van een ‘gewone ’ werknemer. De activiteiten van een gewone werknemer zijn productief: ze zijn gericht op het behalen van omzet, het maken van winst, het bereiken van doelen enzovoorts. Een stage richt zich bij uitstek op leren en niet op werken. Een stagiair is ook een toevoeging aan het team en neemt normaal gesproken niet de plek van een gewone werknemer in.
Recht op minimumloon als leeraspect niet centraal staat
Gaat het om werk zonder dat daarbij het leeraspect centraal staat, dan is er juridisch gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. De werknemer kan dan aanspraak maken op het wettelijk minimumloon. Als een werknemer vindt dat hij onderbetaald wordt voor een werkervaringsplek, kan hij zelf een klacht indienen bij Inspectie SZW. Inspectie SZW start dan een onderzoek. Betaalt een werkgever geen minimumloon terwijl er juridisch sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan kan Inspectie SZW een boete opleggen aan de werkgever.
Opleidingsplan maken bij een werkervaringsplek
Biedt een werkgever een werkervaringsplek aan, dan doet hij dus verstandig aan om daarin het leeraspect te benadrukken. Dat begint bij de tekst van de personeelsadvertentie. Hij kan bijvoorbeeld ook een opleidingsplan maken en een mentor aanwijzen die de werknemer begeleidt. In het opleidingsplan legt de werkgever vast wat de werknemer bij aanvang kan, wat hij over een halfjaar moet kunnen, hoe hij de benodigde kennis en competenties kan verwerven en hoe dit na afloop wordt beoordeeld. Overigens bepalen uiteindelijk de feitelijke omstandigheden of er sprake is van een stage, werkervaringsplek of werk.
Gerelateerd:
Wat is een werkervaringsplek?
Verandering oproepers flexwerkers met WAB regels
Wat is Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)?
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.