MBO-opleidingen goed betaald!

MBO-opleidingen goed betaald!

28 december 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Mbo’ers staan na hun diploma voor een belangrijke keuze: werken, of doorleren? Voor sommige opleidingen loont het om nog even in de schoolbanken te blijven. Vooral ICT’ers doen er goed aan een hbo-studie te gaan doen.

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,
Er is een groot tekort aan ICT’ers op hbo-niveau, terwijl mbo-afgestudeerden ICT-support en ICT-beheer juist moeite hebben met het vinden van een baan, blijkt uit de Keuzegids MBO 2019.

In die gids zet het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) op een rijtje welke onderwijsinstellingen goed scoren en waar het beter kan. Ook is te lezen wat de kansen zijn op de arbeidsmarkt van afgestudeerde mbo’ers.

De verschillen zijn groot. Jongens en meiden met en achtergrond in de techniek horen tot de best betaalde mbo’ers, maar ook in de zorg valt goed te verdienen. En dat blijft de komende jaren ook nog wel even zo, meldt de Keuzegids.

Met deze mbo-opleidingen verdien je het meest

Alleen voor de richting procestechniek gaat er waarschijnlijk veel veranderen. Procestechnici zoals bijvoorbeeld operatoren in grote fabrieken verdienen nu best veel, maar de voorspellingen voor de komende jaren zijn matig.

Verpleegkundige verdient dubbel zo veel als kapper
In andere bedrijfstakken is het salarisperspectief ook slecht. Een kapper verdient bijvoorbeeld de helft van wat een mbo-verpleegkundige krijgt.

“Je kansen op de arbeidsmarkt verbeteren soms sterk met een hbo-diploma in hetzelfde vakgebied”, adviseert de Keuzegids.

Naast ICT’ers gaat het dan ook om mbo-opleidingen in de richting van handel en economie. Veel mbo’ers doen dat ook, blijkt uit de cijfers.

Met deze mbo-opleidingen verdien je het meest

‘Problemen ROC Leiden nog niet opgelost’

Het maakt ook nog uit waar je een opleiding volgt. Drie mbo-scholen in Zuid-Holland bungelen onderaan de ranglijst: Zadkine, Mbo Rijnland en het Da Vinci College scoren volgens de Keuzegids het laagst van alle brede scholen.

Het geplaagde ROC Leiden ging vorig jaar op in het Mbo Rijnland. De kwaliteitsproblemen daar zijn dus nog steeds niet opgelost. Studenten hebben vooral klachten over de commerciële opleidingen. Daarbij is het studiesucces bij veel opleidingen laag, blijkt uit de Keuzegids.

ROC Leiden moest in 2015 gered worden met een noodlening van 40 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs. Een woordvoerster van Mbo Rijnland noemt de slechte score héél vervelend. “Sommige dingen moeten echt beter”, stelt de zegsvrouw.

Beste brede scholen

  1. Hoornbeeck College
  2. Menso Alting
  3. De Rooi Pannen/ROC ter AA

Beste vakscholen

  1. IVA
  2. Tio
  3. SOMA

Beste groene scholen

  1. Aeres Mbo
  2. Helicon
  3. Zone.college/Clusius College

 

Bron:ANP

werkgeverscoach, personeelszaken, werknemers- werkgevers,werkgeverschap,werkgevers advies,advies werkgevers,salariszaken, personeelszaken, hr ondersteuning,