Loonadministratie

Loonadministratie

16 oktober 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Waarom loonadministratie?

In een loonadministratie houdt u alle gegevens over uw medewerkers en de loonbetalingen bij. Denk aan de loonstaat, loonstrook en jaaroverzichten. Maar niet voor alle werkgevers is het verplicht een loonadministratie bij te houden.

 

Arbeidsmarkt , personeel,werknemers wet en regelgeving, personeelszaken,werknemers en de arbeidsmarkt, werkgever werknemer,

Wanneer een loonadministratie bijhouden?

U bent als werkgever wettelijk verplicht een loonadministratie bij te houden als u voldoet aan deze drie voorwaarden:

  • u hebt personeel in dienst (één of meer)
  • het personeel ontvangt loon voor hun werkzaamheden
  • als werkgever bent u een inhoudingsplichtige

Loonheffing en loonadministratie

Heeft u één of meer medewerkers in dienst en betaalt u ze loon, dan bent u ook verplicht om loonbelasting en premies af te dragen.

Voldoet u niet aan één of meer van de drie voorwaarden, dan kunnen er geen sociale premies worden afgedragen. En kan er ook geen loonheffing plaatsvinden. U bent dan dus niet verplicht een loonadministratie bij te houden.

 

Wat is de definitie van loon?

Werknemer ’ en ‘loon ’ hebben een andere definitie voor de loonheffingen dan voor bijvoorbeeld het arbeidsrecht. Zo valt er veel meer onder ‘loon ’ als u het hebt over de loonheffingen, dan als u kijkt naar het arbeidsrecht.

Voor het arbeidsrecht is ‘loon ’ dat wat u ontvangt als tegenprestatie voor de arbeid die je hebt verricht. Maar voor de loonheffing worden bijvoorbeeld ook onregelmatigheidstoeslag en overwerk gezien als ‘loon ’.

Loon heeft trouwens veel synoniemen. Wat dacht u van: salaris, tantième, soldij, honorarium, stipendium. Als we spreken over loon, dan bedoelen we ook alle synoniemen.

 

loon, salaris, inkomen,verdienste, werk na inkomen, lonen, salarissen, verloning, loonadministratie,salarisadministratie, loonverwerking, salarisverwerking, salarisverwerker, loonverwerker,

Wat is de definitie van een werknemer?

Medewerkers die voor het arbeidsrecht werknemer zijn, hoeven dat voor de loonheffingen niet te zijn. Andersom kunnen personen die geen werknemer voor het arbeidsrecht zijn, dat voor de loonheffingen wel degelijk zijn.

Voor de loonheffingen is een werknemer altijd een natuurlijk persoon die werkt in een dienstbetrekking met een gezagsverhouding.

 

Wat is een inhoudingsplichtige?

Als werkgever met personeel bent u inhoudingsplichtig. En als zodanig heeft u de volgende verplichtingen en verantwoordelijkheden:

  • bijhouden van een loon/salarisadministratie en een personeelsadministratie.
  • Dit houdt onder meer in:
    • opstellen en bewaren van de loonstaten
    • inhouden, aangeven en afdragen van de loonheffingen (=loonbelasting én premies sociale verzekeringen) via de aangifte loonheffing
    • jaarlijks verstrekken van de jaaropgave aan iedere werknemer
    • verstrekken van een loonstrook aan de werknemer
    • verplichtingen bij indiensttreding van een nieuwe werknemer (kopie identiteitsbewijs, e.d.)
    • bewaren van administratieve gegevens

 

De salarisadministratie moet u 7 jaar bewaren, volgens de zogenaamde fiscale bewaarplicht.

 

ziekteverzekering, ziekteverzuim,verzuimverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzekering ziekteverzuim, verzekerd voor ziekteverzuim, ziekteverzuim hulp, ziekteverzuim ondersteuning, ziekteverzuim verzekeringen,

Uitbesteden of zelf doen van de salarisadministratie?

Dit alles is veel werk en omgeven door een complexe en telkens veranderende wet- en regelgeving. U hebt niet alleen te maken met fiscale en sociale wetgeving, maar in veel gevallen ook met pensioenen en CAO’s. Veel ondernemers branden zich daar niet aan. Het kost veel tijd en loopt risico’s op boetes, maar ook het risico dat u geen of onvoldoende gebruik maakt van alle wettelijke mogelijkheden zijn alom aanwezig. Uitbesteden aan een specialist is dan verstandig.

Wilt u de loonadministratie zelf doen of deels, maar heeft u daar toch wel hulp bij nodig? Of wilt u alles rondom payroll (deels) uitbesteden? Het 100% Werkgeverscoach team kunt u ondersteunen om de loonadministratie te doen zoals u dit graag wilt.

 

Contact

Contactformulier