Correctie loonaangiften niet altijd via nieuwe aangifte

Correctie loonaangiften niet altijd via nieuwe aangifte

27 mei 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Een aangifte loonheffingen kunt u alleen via een nieuwe of aanvullende aangifte corrigeren als het tijdvak nog niet verstreken is.
Na het einde van een tijdvak stuurt u een correctiebericht mee met de aangifte van een volgend tijdvak. In een aantal gevallen stuurt u een los correctiebericht.

Regelmatig ontvangt de Belastingdienst na het einde van een aangiftetijdvak een correctiebericht via een nieuw ingediende aangifte. Dit is niet juist. Dit kan leiden tot onterechte naheffingsaanslagen. Hieronder vindt u meer informatie over het juist insturen van een correctiebericht.

Op welke manier u moet corrigeren, is afhankelijk van het aangiftetijdvak en het jaar dat u wilt corrigeren. U bent niet vrij om te kiezen hoe u corrigeert. Ook maakt het verschil of u aangifte doet met het aangifteprogramma van de Belastingdienst of via een ander softwarepakket.

Er zijn 4 manieren waarop u kunt corrigeren:

  • opnieuw de volledige aangifte verzenden.
  • een aanvullende aangifte verzenden.
  • een correctie verzenden bij een aangifte.
  • een losse correctie verzenden.

 

overheid,lage inkomensvoordeel, liv, jeugd liv, loonkostenvoordelen (LKV’s), lage-inkomensvoordeel belastingdienst, lage inkomensvoordeel 2017, jeugd liv, liv 2017, lage inkomensvoordeel berekenen, lage inkomensvoordeel 2018, jeugd lage inkomensvoordeel, waarom lage inkomensvoordeel, sorteren liv, lkv,
 

Nieuwe aangifte

Is de aangiftetermijn van het tijdvak dat u wilt corrigeren, nog niet voorbij? Dan kunt u – op zijn laatst op de uiterste aangiftedatum – de volledige aangifte (alle werknemersgegevens en het collectieve deel) opnieuw verzenden. Deze nieuwe aangifte overschrijft volledig de aangifte die u eerder over dat tijdvak deed. Deze manier van corrigeren kunt u gebruiken bij alle manieren van aangifte doen.

Doet u aangifte met een softwarepakket en hebt u vragen over hoe u opnieuw de volledige aangifte moet verzenden, neem dan contact op met uw softwareleverancier. 

 

Aanvullende aangifte

Als de aangiftetermijn van het tijdvak dat u wilt corrigeren nog niet voorbij is, kunt u een aanvullende aangifte versturen. Dit kan alleen als uw softwarepakket dit ondersteunt. Als u een aanvullende aangifte verzendt, geeft uw software met de aangifte de aanduiding mee dat het om een aanvullende aangifte gaat.

Hebt u vragen over hoe u een aanvullende aangifte moet verzenden, neem dan contact op met uw softwareleverancier. 

 

Correctiebericht bij volgende aangifte

Is de aangiftetermijn van het tijdvak dat u wilt corrigeren voorbij? Dan verzendt u een correctie bij een aangifte over een tijdvak van hetzelfde kalenderjaar waarvan de aangiftetermijn nog niet voorbij is. Deze manier van corrigeren kunt u gebruiken bij alle manieren van aangifte doen.

Nadat u de fout of onvolledigheid zelf hebt ontdekt verzendt u het correctiebericht binnen 8 weken.

Als u van de Belastingdienst een correctieverplichting hebt gekregen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een boekenonderzoek, staat in de correctieverplichting wanneer u uw correctie uiterlijk moet verzenden.

 

belastingdienst, fiscale zaken, belastingen, duur belastingtelefoon,werkgeverscoach, salarisverwerker, loon, salaris, salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning, juridische personeelszaken 

Losse correctie

Een losse correctie is een correctie die u los van een aangifte loonheffingen verzendt. Alleen in de volgende gevallen verzendt u een losse correctie:

  • U hoeft geen aangifte loonheffingen meer te doen. U hebt dan een ‘Mededeling Intrekking aangiftebrief’ van de Belastingdienst ontvangen.
  • U maakt gebruik van de artiesten- en beroepssportersregeling en doet niet periodiek aangifte.
  • U doet aangifte per halfjaar of per jaar.
  • U moet een correctie indienen over een tijdvak van een vorig kalenderjaar en de aangiftetermijn van het laatste tijdvak van dat jaar is voorbij.

Deze manier van corrigeren kunt u gebruiken bij alle manieren van aangifte doen.
In een losse correctie moet u in het collectieve deel altijd de collectieve gegevens van alle inkomstenverhoudingen vermelden. Bij de werknemersgegevens hoeft u alleen de gewijzigde inkomstenverhoudingen op te geven.

Als u aangifte doet met het aangifteprogramma van de Belastingdienst, moet u alle inkomstenverhoudingen opgeven, ook als ze niet gewijzigd zijn.

Als u de fout of onvolledigheid zelf ontdekt, verzendt u de losse correctie binnen 8 weken nadat u dit hebt ontdekt. Als u van de Belastingdienst een correctieverzoek of een correctieverplichting hebt gekregen, staat hierin wanneer u uw correctie uiterlijk moet verzenden.

Meer informatie over het corrigeren van de aangifte loonheffingen leest u in hoofdstuk 12 Handboek Loonheffingen.

 

handboek loonheffingen 2019, nieuwsbrief loonheffingen 2019, loonheffingen 2019, nieuwsbriefloonheffing, belastingdienst, belastingen,