Codes bij aangeven transitievergoeding vernieuwd

Codes bij aangeven transitievergoeding vernieuwd

8 oktober 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Voor het verwerken van een transitievergoeding in de aangifte loonheffingen gelden bepaalde regels.

In deze handreiking vindt u de informatie die u nodig hebt om de vergoeding juist aan te geven.

 

Voor een transitievergoeding gebruikt u de groene tabel bijzondere beloningen. Een transitievergoeding is namelijk loon uit vroegere dienstbetrekking. Ook als u de vergoeding betaalt vóór het einde van de dienstbetrekking. Daarnaast is het een eenmalige uitkering.

 

Betaalt u de transitievergoeding in termijnen? Ook dan gebruikt u de groene tabel bijzondere beloningen.

 

inkomsten, loon, salarissen, personeelszaken, personeelsdiensten, wet en regelgeving, financiën medewerkers, arbeidsovereenkomsten, overheid,

Nieuwe inkomstenverhouding

De transitievergoeding geeft u aan in een nieuwe inkomstenverhouding. Groen en wit loon mag namelijk niet in één inkomstenverhouding.

De begin- en einddatum van de inkomstenverhouding is bij een eenmalige betaling de datum van het genietingsmoment. Bij uitbetaling in termijnen is de begindatum het genietingsmoment van de eerste termijn en de einddatum het genietingsmoment van de laatste termijn.

 

Codes aangifte loonheffingen

Om te voorkomen dat u brieven met foutmeldingen ontvangt, is het belangrijk dat u voor de transitievergoeding de juiste codes gebruikt in de aangifte loonheffingen:

  • code zorgverzekeringswet (zowel belasting- als premieplicht) = K
  • code inkomstenverhouding/inkomenscode = 62
  • geen code aard arbeidsverhouding
  • code loonbelastingtabel = 020

In de rubriek ‘Loon SV’ vermeldt u € 0.

Let op!

Als sprake is van een internationale situatie, waarbij een herleidingsregel van toepassing is, kunnen de code zorgverzekeringswet en de code loonbelastingtabel anders zijn. In de ‘Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen’ leest u hier meer over.

 

Indicaties werknemersverzekeringen in aangifte

Voor de indicaties werknemersverzekeringen is van belang wanneer de verzekerde werknemer de transitievergoeding ontvangt. Krijgt hij deze vóór het einde van het dienstverband? Dan zet u in de inkomstenverhouding met de transitievergoeding de volgende indicaties op ‘ja ’:

  • Indicatie verzekerd WAO/IVA/WGA’,
  • Indicatie verzekerd WW’ en
  • Indicatie verzekerd ZW

Ontvangt de werknemer de transitievergoeding na het dienstverband? Dan zet u deze indicaties op ‘nee ’.

 

Bijdrageloon zorgverzekeringswet

De transitievergoeding is bijdrageloon voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) waarover u de werkgeversheffing betaalt. Bij het uitbetalen van de transitievergoeding ontstaat geen nieuw loontijdvak. Dit geldt zowel voor een eenmalige betaling als voor een betaling in termijnen.

Wel kan sprake zijn van grondslagaanwas als gevolg van het ‘inhaaleffect’. Dit doet zich voor als het maximum van het bijdrageloon over de eerdere tijdvakken nog niet is bereikt. U betaalt dan werkgeversheffing Zvw over de transitievergoeding tot het cumulatieve maximumbijdrageloon van dat kalenderjaar. De Zvw wordt namelijk berekend op basis van voortschrijdend cumulatief rekenen.

Let op!

Voor de berekening van de bijdrage Zvw houdt u rekening met alle loontijdvakken in hetzelfde kalenderjaar. Ook als deze tijdvakken betrekking hebben op een ander nummer inkomstenverhouding van de werknemer.

 

Meer informatie

 

Gerelateerde handreikingen

 

overheid, rijksoverheid, wet en regelgeving, belastingen, besluiten den haag,