
Werktijdverkorting om coronacrisis (update)
16 maart 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachWerktijdverkorting voor bijna 390.000 mensen aangevraagd
Ruim 27.000 bedrijven hebben voor bijna 390.000 personeelsleden werktijdverkorting aangevraagd.
Dat blijkt maandag uit de laatste cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aan het eind van de ochtend ging het nog om meer dan 20.000 bedrijven met zo’n 300.000 werknemers.
Veel ondernemers proberen in te loggen op het systeem van het ministerie om werktijdverkorting voor hun werknemers aan te vragen, aldus de woordvoerster. De website was maandagochtend daardoor soms moeilijk bereikbaar.
Grote zorgen coronacrisis
Door het coronavirus komen veel bedrijven in de problemen. Zondag maakte het kabinet bekend dat scholen, horeca en sportscholen de deuren tot 6 april moeten sluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Werktijdverkorting is bedoeld voor uitzonderlijke moeilijkheden die niet onder het gewone ondernemersrisico vallen.
Werkgevers die door een crisis tijdelijk geen werk meer hebben, kunnen met werktijdverkorting hun personeel doorbetalen dankzij financiële hulp van de overheid.
COVID-19-virus
Sinds vorige week kunnen ook bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het COVID-19-virus hier een beroep op doen. Het gaat om omstandigheden “die buiten het normale ondernemersrisico vallen”, liet het kabinet eerder weten. Werknemers blijven ondanks het verlies van werk toch in vaste dienst.
Het aantal aanvragen loopt hard op, woensdag stond de teller op 1.700 en vrijdag op 5.000. De site waarop werktijdverkorting aangevraagd kan worden, ligt geregeld plat. Dat is ook maandagmiddag het geval.
vijf dagen geleden stond de teller nog op 1700.
In een normaal jaar zijn er ongeveer honderd tot tweehonderd aanvragen voor werktijdverkorting. Op het ministerie wordt er met man en macht aan gewerkt. “We zijn aan het opschalen”, aldus de bewindsman. Maar door de grote aantallen zal de behandeling van aanvragen mogelijk iets langer duren.
Minder werk
Bedrijven die in de knel komen door de uitbraak van het virus, bijvoorbeeld doordat ze opdrachten hebben verloren of niet aan onderdelen kunnen komen, kunnen een beroep doen op de regeling. Als ze zeker twee weken lang minstens 20 procent minder werk hebben, mogen ze werknemers minder inzetten en dan ook minder betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering. Dat mag maximaal 24 weken lang.
Werktijdverkorting is bedoeld voor uitzonderlijke moeilijkheden die niet onder het gewone ondernemersrisico vallen.
Wat is werktijdverkorting?
Wanneer je bedrijf een onverwachte tegenvaller te verwerken heeft, zoals brand of een overstroming, dan kan het zijn dat je (tijdelijk) minder medewerkers nodig hebt. Maak gebruik van werktijdverkorting. Wat is werktijdverkorting? Werktijdverkorting houdt in dat je werknemers minder gaan werken.
Meer informatie
Recente berichten
- Werkgeversheffing en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 23 mei 2023
- Einde aan het lage-inkomensvoordeel (LIV) 16 mei 2023
- Bezwaar Loonheffingen 10 mei 2023
- Werknemer kiest voor een luxere bureaustoel 9 mei 2023
- Definitieve berekening de 7e en 8e aanvraagperiode (NOW 5 en 6) 4 mei 2023
- Belevingsonderzoek Fiscale Monitor 3 mei 2023
- Publicaties van het Ministerie van Financiën (MvF) en het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) 2 mei 2023
- De Belastingdienst stopt met acceptgiro’s 30 april 2023
- Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) 29 april 2023
- Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 24 april 2023