
Werknemers makkelijker ontslaan?
3 november 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachKabinet: werknemers makkelijker ontslaan, meer tijdelijke contracten
Als het aan het kabinet ligt, wordt het makkelijker om werknemers te ontslaan. Dat is een van de maatregelen die onderdeel zijn van een forse wijziging in het ontslagrecht.
Over die verandering is vandaag in de ministerraad een akkoord bereikt. Op dit moment moet een werkgever een duidelijke ontslagreden aandragen, voor iemand ontslagen kan worden. Met de nieuwe plannen wordt ontslag mogelijk door een optelsom van kleinere redenen. De ontslagvergoeding kan dan wel hoger worden.
Volgens de NOS is het vanaf 2020 weer drie jaar op rij mogelijk is om een flexcontract aan te bieden. Op dit moment is dat maximaal twee jaar. Vanaf dat moment wordt ook de proeftijd verlengd en werkgevers mogen werknemers een proeftijd van vijf maanden geven.
Proeftijd wordt langer
Volgens het kabinet zijn werkgevers nu vaak huiverig om iemand na twee jaar een vast contract te geven. Ze zetten de werknemer dan liever op straat. Het kabinet denkt dat na drie jaar flexcontracten werkgevers eerder geneigd zijn om een vast contract te geven.
De langere proeftijd dient hetzelfde doel. Als een werkgever meteen een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, kan er een maximale proeftijd van vijf maanden gelden. Bij contracten voor langer dan twee jaar is dat drie maanden. Op dit moment mag een maximale proeftijd twee maanden zijn.
Flex duurder, ontslag makkelijker
“Het verschil tussen vast werk en flexwerk is nu te groot”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Daar wil het kabinet iets aan doen door vast werk minder vast te maken door versoepeling van het ontslag en flexwerk minder flex te maken door dat duurder te maken.”
“Het vorige kabinet heeft dat ook al geprobeerd maar in de praktijk werkte dat anders uit. Nog steeds is het moeilijk om van werknemers in vaste dienst af te komen. Veel werkgevers bieden daarom liever flexcontracten aan of huren zzp’ers in zodat ze in mindere tijden ook weer makkelijk van hen af kunnen”, legt hij uit.
Neemt contractkans af?
De plannen zijn niet nieuw, ze stammen al uit oktober 2017. In april 2018 werd duidelijk dat zowel werkgevers als werknemers niet onverdeeld positief waren over het arbeidsmarktplan.
De FNV vreesde toen dat de kans op een vast contract alleen maar zou afnemen en vakbond CNV zei dat de plannen de flexibilisering alleen maar in de hand nemen. Ook de werkgevers hadden hun eigen klachten. Zij zijn teleurgesteld over het feit dat tijdelijke arbeid duurder wordt. Als werkgevers meteen een vast contract aanbieden, betalen ze een lagere ww-premie.
Voor de maatregelen van kracht worden, moet er nog wel over gedebatteerd worden in de Tweede en Eerste Kamer.
Bron: RTL
Recente berichten
- Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 7 december 2023
- Rekenregels en Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 7 december 2023
- Dien formulier op tijd in, loonheffingen verrekenen met een teruggaaf 7 december 2023
- Beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) 2024 6 december 2023
- Economisch verkeer bij het loon van de werknemer 5 december 2023
- De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) 5 december 2023
- Vergoeding schoolgelden internationale school gevestigd buiten Nederland 29 november 2023
- Excessieve vertrekvergoeding bij een in het buitenland wonende bestuurder 29 november 2023
- Correctie bij een onjuiste toepassing van de 30%-regeling 28 november 2023
- Werknemer gedurende de dienstbetrekking geen vaste woonplaats 28 november 2023
Populaire berichten
GRATIS
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.