Werkgevers houden ontslag aan van oudgediende tot 2020!

Werkgevers houden ontslag aan van oudgediende tot 2020!

4 oktober 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Werkgevers zijn dan goedkoper uit.

 

Een 50-plusser die na 1 januari ontslagen wordt, kan wel de helft minder transitievergoeding meekrijgen dan nu. Dat is een direct gevolg van nieuwe regels die in 2020 ingaan. Advocatenkantoren adviseren werkgevers om nog even te wachten met het opstarten van de ontslagprocedure.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Nu is het zo geregeld dat werknemers van 50 jaar en ouder of met meer dan tien dienstjaren een hogere vergoeding krijgen dan andere werknemers die eruit moeten. Per dienstjaar – vanaf het tiende jaar – krijgen zij een maandsalaris als zij worden ontslagen. Vanaf 1 januari wordt dat gelijkgetrokken voor alle werknemers, los van leeftijd of diensttijd, naar een derde van een bruto maandsalaris per arbeidsjaar.

Dat kan duizenden euro’s schelen, zeggen arbeidsrechtadvocaten tegen RTL Z.

“Wij raden alle werkgevers die we adviseren aan om goed te kijken wat het verschil is tussen de transitievergoeding vanaf 2020, en wat de vergoeding nu is, plus de maandsalarissen die ze nog moeten doorbetalen”, zegt advocaat arbeidsrecht Mitchell Bathoorn.

De NOS rekende voor dat een werknemer uit 1960 met twintig dienstjaren en een salaris van 3000 euro per maand vanaf 1 januari 20.000 euro transitievergoeding meekrijgt. Dat schatte Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. Als de besproken medewerker dit jaar nog ontslagen zou worden, zou de werknemer 40.000 euro meekrijgen.

Een simpel rekensommetje leert dat werkgevers in zo’n situatie een stuk goedkoper uit zijn als de de werknemer nog een paar maanden doorbetalen en pas in 2020 ontslaan.

Als een werknemer ergens langer werkt of ouder is, wordt het nog voordeliger voor de werkgever om te wachten op de nieuwe regels.

 

Andere afweging nu wet voor deur staat

Pierre van Geffen van Joosten advocaten merkt dat het arbeidsrecht voor een verandering staat.

“Het speelt zeker een rol. Werkgevers weten dat die wet eraan komt. Als je een half jaar geleden al iemand wilde ontslaan, dan ga je niet wachten op die nieuwe wet. Maar nu het zo dichtbij komt maken ze een andere afweging”, zegt Van Geffen.

De advocaat arbeidsrecht ziet dat werkgevers vaak simpelweg aan het rekenen slaan.

“Ze zitten daar heel simpel in. Als je langer wacht, moet je langer salaris doorbetalen. Maar als je even wacht tot de nieuwe wet is ingetreden, en de transitievergoeding is fors lager, kan het goed uitpakken.”

Advocaat Bathoorn verwacht dat veel werkgevers de komende maanden ontslagdossiers beter gaan opbouwen, en dan pas in januari naar de rechter stappen.

“Vanaf het moment dat de wet wordt ingevoerd, verwachten we een stijging in ontslagprocedures. Het scheelt gewoon veel, dus dan moet je afwegen of je nu start of later.”

Van Geffen staat ook werknemers bij, en komt het dan juist van de andere kant tegen.

“Wij staan aan alle kanten. Als je een werknemer bijstaat weet je natuurlijk niet wat een werkgever doet, en je vraagt nooit of het wat sneller komt. Maar soms heb je wel een vermoeden, en merk je dat het wat lang duurt.”

 

Wet als pressiemiddel

Daarbij komt dat werkgevers het soms laten vallen in de onderhandeling over een ontslag.

“Dan zeggen ze: ‘als we nu niet tot een oplossing komen, verandert vanaf 1 januari de zaak, dan gaan vergoedingen naar beneden’. Het wordt wel als pressiemiddel gebruikt.”

Van Geffen benadrukt wel dat je ook na 1 januari heus niet zomaar op straat gezet kan worden. Ook dan heeft de werkgever nog goede redenen nodig voor ontslag. Toch verandert er wel een en ander. Waar je als werkgever nu nog een volledig dossier opgebouwd moet hebben op één van de acht formele ontslaggronden, zoals slecht functioneren, verwijtbaar handelen, werkweigering of een verstoorde arbeidsrelatie, is het vanaf januari mogelijk om verschillende gronden te combineren.

 

Bron • RTL Z

 

overheid, rijksoverheid, wet en regelgeving, belastingen, besluiten den haag,