
Uitstel van de quotumheffing tot 2022
15 november 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachWet banenafspraak 2019: uitstel quotumheffing, bonus voor nieuwe werknemers.
In een tweetal brieven aan de Tweede Kamer is Tamara Van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ingegaan op de ontwikkelingen van de Wet banenafspraak.
Er was in 2015 een quotum gesteld betreffende hoeveel banen voor arbeidsbeperkten er gecreëerd moet worden per jaar. Werkgevers in de sector markt hebben in 2018 genoeg banen toegevoegd om de tekortkoming van overheidsinstellingen zoals gemeentes en scholen te compenseren.
Uitstel quotumheffing
Als prikkel om werkgevers aan de quotumregeling te houden, was er een quotumheffing ingesteld. De heffing zou ingaan wanneer werkgevers niet aan het quotum voldoen. Staatssecretaris Van Ark heeft laten weten dat de viermeting aantoont dat de sector overheid de doelstelling van 12.500 nieuwe banen met een tekort van meer dan 4.500 banen niet gehaald heeft. Hoewel dit resultaat zou betekenen dat overheidswerkgevers niet aan de quotumregeling voldoen, wordt er nog geen quotumheffing opgelegd. In 2017 is namelijk besloten overheidswerkgevers in 2018 een extra jaar te geven om aan het quotum te voldoen.
Er is echter meer aan de hand: de gehele quotumheffing lijkt voorlopig van de baan te zijn. Er ligt reeds een wijziging van de Wet banenafspraak bij de Eerste Kamer. Als die wordt aangenomen, verandert de quotumregeling voor beide sectoren. Niet alleen wordt de huidige opzet van de quotumheffing uitgesteld tot uiterlijk 2022. Ook is Van Ark voornemens de sectoren samen te voegen, om zo collectief aan het creëren van nieuwe banen voor arbeidsbeperkten te werken. Hierdoor ontwijkt de sector overheid op twee manieren de quotumheffing.
Loonkostenvoordeel!
Naast bovengenoemde veranderingen heeft Van Ark een bonus voorgesteld voor nieuwe banen. Deze bonus zou op kunnen lopen tot €5.000 per werknemer. Aan de andere kant kan er een ‘inclusiviteitsopslag’ komen voor organisaties die niet aan de quotumregeling voldoen. Dit alles moet mogelijk worden in combinatie met de verlenging van de loonkostenvoordelen voor een werknemer die onder de doelgroep banenafspraak. In plaats van slechts drie jaar zouden werkgevers het loonkostenvoordeel tijdens het gehele dienstverband kunnen ontvangen. De bonus wordt dan gekoppeld aan het loonkostenvoordeel.
Gerelateerd:
- Loonkostenvoordelen aanvraag
- De Wet tegemoetkomingen loondomein – LIV, jeugd-LIV en LKV
- De voorlopige berekening LKV, LIV en jeugd LIV is verstuurd door UWV
- Berekening LKV of (jeugd-)LIV
Recente berichten
- Rijksoverheid publiceert Belastingplan 2024 20 september 2023
- Online Intermediairdagen of locatie 20 september 2023
- Prinsjesdag 2023 plannen 19 september 2023
- Belastingplan 2024 18 september 2023
- De Belastingdienst Forum Salaris op congres 14 september 2023
- Gerichte vrijstelling – bijkomstig zakelijk 12 september 2023
- Jaar congres voor softwareontwikkelaars Loonheffingen 2023 11 september 2023
- Nog gebruik maken van de WBSO 2023 7 september 2023
- Saneringsakkoord belastingschuld en alle schuldeisers 6 september 2023
- 1 januari 2024 eigenrisicodrager (ERD) 4 september 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.