
Thuiswerken in de hitte is dat de verantwoordelijkheid van de werkgever?
11 augustus 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachWe zitten midden in een hittegolf terwijl er nu massaal thuis gewerkt wordt.
Daar waar de werkgever op de werkvloer wel verantwoordelijk is voor een koele werkplek, geldt dat niet voor thuis blijkt uit navraag bij werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV.
“De werkgever is niet verplicht om voor een koele werkplek thuis te zorgen”, zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN dinsdag. “En hoeft ook de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco niet te vergoeden.”
Vakbond FNV bevestigt dat. “Niet alle regels die van toepassing zijn op kantoor, gelden voor thuiswerken.” Maar nu door het advies van de overheid in verband met de coronamaatregelen mensen en masse thuiswerken, geven zowel de werkgeversvereniging als de vakbond wel handvatten om het verhitte thuiswerkleed te verzachten.
Zo stellen beide voor dat in overleg de werktijden kunnen worden aangepast. “Bijvoorbeeld werken aan de randen van de dag als het koeler is in je werkruimte”, licht een woordvoerder van FNV toe. Ook adviseren zowel de werkgevers als de vakbond dat werknemers vaker pauze zouden moeten nemen, in een koele ruimte. “En vaker douchen.”
Zonwering wordt in alle gevallen genoemd als een vereiste, maar ook hierbij geldt dat de werkgever niet op hoeft te draaien voor de kosten hiervan. “Hou bijvoorbeeld de gordijnen dicht”, wordt geadviseerd als kostenneutrale oplossing hiervoor.
Als thuiswerkers al kampen met gezondheidsklachten en als gevolg van de hitte meer last hebben, moeten ze overleggen met de bedrijfsarts over wat wijsheid is. “Hij kan de werknemer maatwerkadvies geven”, zegt AWVN.
Als het niet te doen is, dan misschien toch naar kantoor
In het Arbobesluit, de uitwerking van de Arbowet waarin regels staan om arbeidsrisico’s tegen te gaan, staan geen concrete gegevens over bijvoorbeeld bij welke temperatuur het nog te doen is om thuis te werken. “In het Arbobesluit staat alleen dat de temperatuur geen schade aan de gezondheid van de werknemers mag veroorzaken.”
Meer pauzes
Door de werktijden aan te passen en vaker pauze te nemen, loopt in ieder geval de productiviteit van de werknemers terug. “Een te warme thuiswerkplek zorgt wel voor een lagere productiviteit én een rotgevoel”, zegt de FNV daarover. Op sommige kantoren kunnen werknemers weer mondjesmaat terecht. “Als het echt niet te doen is thuis, kun je misschien afspraken maken om toch op kantoor te werken.”
Bron:Nu
Gerelateerd
Recente berichten
- Werkgeversheffing en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 23 mei 2023
- Einde aan het lage-inkomensvoordeel (LIV) 16 mei 2023
- Bezwaar Loonheffingen 10 mei 2023
- Werknemer kiest voor een luxere bureaustoel 9 mei 2023
- Definitieve berekening de 7e en 8e aanvraagperiode (NOW 5 en 6) 4 mei 2023
- Belevingsonderzoek Fiscale Monitor 3 mei 2023
- Publicaties van het Ministerie van Financiën (MvF) en het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) 2 mei 2023
- De Belastingdienst stopt met acceptgiro’s 30 april 2023
- Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) 29 april 2023
- Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 24 april 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.