Reiskostenvergoeding 2021!

Reiskostenvergoeding 2021!

26 november 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

De vaste reiskostenvergoedingen mogen in het kader van de coronacrisis nog heel 2020 doorlopen. Per 1 januari 2021 zullen werkgevers hun werknemers reisgedrag opnieuw in kaart moeten brengen. Thuiswerkdagen mogen dan niet meer als kantoordagen worden aangemerkt.

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Op 1 januari 2021 vervalt die tijdelijke goedkeuring voor werkgevers die de reiskostenvergoeding hebben. Tot 31 december mag de werkgever nog thuiswerkdagen als reisdagen aanmerken. Dat houdt in dat alle reiskostenvergoedingen die op basis van het reispatroon voor 13 maart 2020 zijn vastgesteld tot die 31 december mogen doorlopen.

 

Veranderend reisgedrag

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland in maart, is thuiswerken de nieuwe norm. Een groot deel van het land werkt standaard vanuit huis. Van het ene op het andere moment veranderde vrijwel elk aspect van het werkende leven zoals we dat tot voor kort kenden. De overheidsmaatregelen zorgen voor een significante afname in het aantal reisbewegingen op de weg en in het openbaar vervoer, voornamelijk wat betreft woon-werkreizen en zakelijke doeleinden. Veel werkgevers stonden voor de vraag wat te doen met hun OV-abonnementen en vaste reiskostenvergoedingen van hun medewerkers. De werkelijke reiskosten van medewerkers waren immers (bijna) tot nul gereduceerd.

 

Thuiswerken nieuwe norm

Door het coronavirus konden veel werknemers vanaf maart 2020 niet meer fysiek naar hun werk toe en werden ze gedwongen om thuis te werken. Veel bedrijven konden daardoor niet voldoen aan de 60%-regel. Het kabinet besloot daarom dat de Belastingdienst zich in 2020 soepel zou opstellen naar werkgevers die vanwege de coronamaatregelen de reis-verplichting niet kunnen nakomen. Zo keurde Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in april goed dat werkgevers thuiswerkdagen als reisdagen mogen beschouwen, in het kader van de vaste reiskostenvergoeding.

 

Reiskostenvergoedingen 2021

Inmiddels is dit besluit tijdens de tweede lockdown geactualiseerd: de uitzondering die van kracht is in 2020 loopt tot 1 januari door, waarna de tijdelijke goedkeuring vervalt. Voor 2021 zullen veel werkgevers dus op zoek moeten naar een nieuwe invulling van hun reiskostenvergoedingen. De verwachting is immers dat de 60%- norm ook in dat jaar door veel medewerkers niet gehaald zal worden. De teruggang naar wet- en regelgeving voor vaste reiskostenvergoedingen, betekent dat je het reisgedrag van je medewerkers opnieuw in kaart moet brengen. Je mag per 1 januari 2021 alleen daadwerkelijke reisdagen nog belastingvrij vergoeden tot 19 cent per kilometer.

 

Beleid rondom mobiliteit en reiskostenvergoeding 2021

Op basis van de huidige prognose van het verloop van de coronacrisis is het aannemelijk dat ook in 2021 medewerkers nog veelvuldig thuis zullen werken. Noodgedwongen uiteraard, maar ook omdat veel werkgevers een ander beleid gaan voeren ten aanzien van werken op kantoor. In de praktijk betekent dit dat in veel gevallen niet voldaan kan worden aan de 60%-eis. Voor veel werknemers zal een vaste reiskostenvergoeding er dus niet meer in zitten. Bedrijven moeten dus, met het oog op de veranderde mobiliteitssituatie, herijken welke invulling van hun mobiliteitsbeleid fiscaal rendabel is. Dit zal in veel gevallen een nieuw beleid vereisen.

 

 

belastingen, belastingdienst, overheid, regering. rijksoverheid,