Mag een zieke werknemer de auto van de zaak houden?

Mag een zieke werknemer de auto van de zaak houden?

24 augustus 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Inleveren of houden van auto?

Een kantoormedewerker in de transportsector die al zestien jaar rondreed in een auto van de zaak, hoeft die niet in te leveren nu hij 100% arbeidsongeschikt is. Nu zijn werkgever de auto wel heeft meegenomen, heeft de medewerker recht op een schadevergoeding, heeft de kortgedingrechter in Utrecht bepaald.

 

Het bedrijf waar de man werkt gaf de auto in bruikleen, plus een tankpas en een mobiele telefoon. Toen de man vanwege arbeidsongeschiktheid thuis kwam te zitten, en het bedrijf de auto nodig had vanwege een overname, moest de medewerker het voertuig inleveren. Ook zijn tankpas en mobiele telefoon kon hij niet meer gebruiken.

Daarmee is het bedrijf over de schreef gegaan, oordeelt de Utrechtse rechter. Na zestien jaar werk- en privégebruik van de auto is die namelijk onderdeel geworden van het loon, en arbeidsongeschiktheid is geen reden om daarop te korten. Bovendien heeft de man zijn wagen nodig als hij weer gaat re-integreren.

Het bedrijf moet de man veertig euro per dag betalen dat hij niet over de auto kan beschikken, en veertig euro per week schadevergoeding voor de tankpas.

 

Zie ook:

Auto bezitters duur af!

Auto kosten forfait bij loon?

Bijtellingspercentage auto

Autokostenforfait, forfaitaire bijtelling, bijtelling auto, fiscale bijtelling auto, auto van de zaak, belasting en bijtelling auto,