Loket NOW 2.0 opent op 6 juli

Loket NOW 2.0 opent op 6 juli

8 juni 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

De NOW 2.0-subsidie kan vanaf 6 juli 2020 aangevraagd worden bij UWV over de periode juni, juli, augustus, september. Werkgevers kunnen met NOW tot maximaal 90% van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen.

NOW –regeling, TOGS – regeling,Tozo – regeling,MKB kredieten – regeling,Belastingmaatregelen , Energiebelastingen – regeling, COL – regeling, GO C regeling, Qredits – regeling, landbouw-, tuinbouw- en visserijsector regelingen,

Sinds 6 april kunnen bedrijven die omzetverlies hebben door de uitbraak van het coronavirus bij UWV een aanvraag indienen voor een subsidie in het kader van de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW).

 

NOW voor Werkgevers

De NOW-regeling is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een omzetverlies van minimaal 20 procent over 3 maanden tegemoetkoming in de loonkosten te geven. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast én met een flexibel contract doorbetalen. De NOW-regeling is de opvolger van de regeling werktijdverkorting en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 voor drie maanden. De NOW-regeling wordt met drie maanden verlengd. Voor deze tweede periode (NOW 2.0) gelden een aantal aanvullende voorwaarden. De aanvraag voor de eerste periode (NOW 1.0) kan je tot 5 juni doen en de aanvraag voor de NOW 2.0 kan vanaf 6 juli.

Als je een eerste aanvraag doet, kun je de periode voor omzetdaling laten beginnen op 1 juni, 1 juli of 1 augustus. Als je voor de tweede keer een beroep doet op de NOW moet de omzetperiode aansluiten op de periode gekozen in het eerste tijdvak.

Het streven is het aanvraagloket per 6 juli 2020 open te stellen. In het tweede subsidietijdvak van de NOW wordt de subsidie gebaseerd op de loonsom van maart; deze wordt vergeleken met de loonsom van juni, juli en augustus. Andere voorwaarden hebben te maken met verhoging van opslag, bonussen, scholing en bedrijfseconomisch ontslag.

 

Verhoging opslag loonsom

De in de berekening gebruikte opslag over de loonsom voor onder andere vakantiegeld, pensioenpremie en andere werkgeverslasten wordt verhoogd van 30 naar 40 procent. Daarmee wordt vanuit de NOW ook een bijdrage geleverd aan andere kosten dan de loonkosten.

 

Bonussen, eigen aandelen en dividend

Een bedrijf dat een aanvraag indient voor NOW 2.0 mag over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. Bonussen aan gewone medewerkers die horen bij de normale beloningssystematiek, zijn wel toegestaan. Voor concerns geldt een dergelijke voorwaarde al bij de eerste NOW-regeling.

 

Scholing

Het ontwikkelen, bij- en omscholen van je werknemers wordt verplicht. Dit zal in een verklaring worden vastgelegd. Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om werkgevers en werknemers daarbij te helpen. Met het crisisprogramma ‘NL leert door’ kunnen medewerkers vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen. Dit crisispakket heeft een looptijd van juli tot en met december 2020. Nadere informatie en voorlichting hierover volgt. Ook kan de SLIM subsidie worden ingezet.

 

Bedrijfseconomisch ontslag

De boete bij ontslag op bedrijfseconomische basis verdwijnt. Wel vindt achteraf een correctie plaats op de te veel ontvangen subsidie bij de definitieve vaststelling. Als bedrijven voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag willen aanvragen, zullen zij in de aanvraag een verklaring moeten ondertekenen dat zij met de vakbonden hierover zullen overleggen. Dit sluit aan bij de regelgeving rondom collectief ontslag. Ook blijft de wettelijke bescherming bij ontslag gewoon van kracht.

 

Openbaarmaking

Het UWV zal bepaalde informatie over bedrijven die een NOW-aanvraag hebben ingediend, openbaar maken: onder andere de naam van de aanvrager, de verleende voorschotten en de vastgestelde subsidie zullen zichtbaar zijn. Vanaf eind juni wordt deze informatie op de website van het UWV gepubliceerd. Het gaat daarbij uitsluitend om de informatie waarvoor geen zienswijze gevraagd hoeft te worden.

 

Accountantsverklaring en verklaring van derden

Het kabinet heeft duidelijkheid geboden over de verplichte accountantsverklaring. De verzoeken tot vaststelling waarbij geen accountantsverklaring is vereist worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Een accountantsverklaring is bij de definitieve vaststelling verplicht in de volgende gevallen:

  • bij een vastgestelde subsidie van 125.000 euro of meer;
  • bij een voorschot van 100.000 euro of meer (80 procent van het verleende subsidiebedrag).

Een verklaring van derden (boekhouder, administratiekantoor, en dergelijke) is vereist bij een vaststelling van een subsidie met een voorschot boven de 20.000 euro of een vaststellingsbedrag boven de 25.000 euro, Deze partij moet genoemde omzetdaling kunnen bevestigen.

NOW regeling, NOW maatregels, Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), NOW, UWV, Belastingdienst,