
Hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte?
12 november 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachVerzuim door ziekte wat per 1 januari 2020 ?
Loondoorbetaling
Als vaste medewerkers ziek worden, betaalt de werkgever hun salaris door. Wordt iemand langdurig ziek, dan krijgt de zieke werknemer maximaal twee jaar (104 weken) minstens 70% van het loon. Maar in de meeste cao’s is afgesproken dat dit percentage hoger ligt, vaak is er de afspraak dat het eerste jaar het hele loon wordt doorbetaald.
Terugkeer op de werkvloer
Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding van de werknemer en voor het verstrekken van toegang tot een bedrijfsarts. Bovendien is de werkgever, samen met de werknemer, verantwoordelijk voor re-integratie.
Eerste en tweede spoor
Re-integreren kan in eerste instantie in de oude functie of in ander werk bij hetzelfde bedrijf. Dat is het zogenaamde ‘eerste spoor’. Het ‘tweede spoor’ is re-integratie bij een andere werkgever.
Loonsanctie
Als iemand twee jaar ziek is, volgt een keuring voor arbeidsongeschiktheid. Blijkt bij de keuring ‘aan de WIA-poort’ dat de werkgever zich de voorafgaande twee jaar onvoldoende heeft ingezet voor re-integratie (bij de zogeheten RIV-toets), dan kan er een loonsanctie volgen. Dat betekent dat de werkgever nog maximaal een jaar extra het loon moet doorbetalen van zijn zieke werknemer. Dat volgt uit de Wet Verbetering Poortwachter.
Ziektewet
Deze wet regelt onder andere dat mensen met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan of ziek worden binnen vier weken na afloop van hun contract en sommige uitzendkrachten een ziektewetuitkering krijgen van het UWV. Werkgevers betalen daarvoor een premie of zijn eigenrisicodrager. Ook hier horen re-integratieverplichtingen bij, maar de regelgeving verschilt een beetje van de loondoorbetaling omdat er bij langdurige ziekte geen dienstverband meer is bij de oud-werkgever.
Verzekeren
Werkgevers kunnen zich privaat verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling. Daarnaast bieden sommige verzekeraars nu een pakket aan met arbo- en re-integratiedienstverlening. Het overgrote deel van de werkgevers is momenteel verzekerd (de verzekeringsgraad bij bedrijven met minder dan 7 werknemers is 75% en bij bedrijven tussen 7 en 15 werknemers is 85%).
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Wilt u meer weten over wat en hoe? Of kunnen wij u helpen door middel van een kosten verlaging met onze unieke verzuimverzekeringspakket geheel op maat en wens. Met tevens ondersteuning en ontlasting voor u en uw bedrijf. Neem dan vrijblijvend contact op we staan u graag te woord. Bel ons op +31 (0)79 33 15 444
Recente berichten
- Het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor 2022 27 januari 2023
- Het anoniementarief 26 januari 2023
- Gebruikelijk loon zo laag mogelijk 24 januari 2023
- Buitenlandse arbeidskrachten en loonheffingen en de Belastingdienst 23 januari 2023
- Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) 20 januari 2023
- Lage-inkomensvoordeel (LIV) – uurloongrenzen 20 januari 2023
- Oekraïense vluchteling in dienst 18 januari 2023
- Aangifte loonheffingen en toelichting foutmeldingen werknemersgegevens 18 januari 2023
- Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen 2023 18 januari 2023
- 1 februari 2023 – los correctiebericht 2022 16 januari 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.