De Belastingdienst en gedifferentieerde WW-premie

De Belastingdienst en gedifferentieerde WW-premie

8 februari 2022 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Uw kennis testen gedifferentieerde WW-premie

De Belastingdienst blog voor salarisadministrateurs Forum plaatst regelmatig peilingen waarmee u uw kennis kunt testen over de loonheffingen.

Hieronder vindt u een overzicht van de berichten met de uitslag van de peilingen over de gedifferentieerde WW-premie.

belastingen, belastingdienst, Overheid, belastingmaatregels, belastingdiensten,

In elk bericht met de uitslag vindt u de vraag van de peiling, het juiste antwoord en een toelichting hierop. Ook kunt u lezen hoeveel deelnemers het goede antwoord gaven.

Hoge of lage WW-premie

In de peiling vroegen we u of u de hoge of lage WW-premie moet toepassen voor 2 werknemers. Een werknemer heeft een overeenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege overgaat in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een andere werknemer van 20 jaar heeft een oproepovereenkomst.

Slechts 29% van de deelnemers koos voor het juiste antwoord. In Uitslag peiling hoge of lage WW-premie leest u welk antwoord dit is.

Addendum en WW-premie

Een werknemer heeft een tijdelijke arbeidsovereenkomst die op 1 december 2019 overgaat in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgever legt dit 3 maanden later vast in een addendum. U mag dan vanaf 1 januari 2020 de lage WW-premie toepassen.

Het merendeel van de salarisprofessionals gaf het juiste antwoord. Lees meer in Uitslag peiling WAB-addendum.

WW-premie voor werknemer jonger dan 21 jaar

Tom heeft een oproepovereenkomst. Op 11 februari wordt hij 21 jaar. Sofie is 19 jaar en heeft een overeenkomst voor bepaalde tijd. Op 15 februari gaat ze uit dienst. We vroegen u wat de gevolgen zijn voor de WW-premie in februari. 36% van de deelnemende salarisprofessionals gaf het juiste antwoord.

In Uitslag peiling WW-premie jonger dan 21 jaar vindt u de volledige vraag.

WW-premie voor een BBL’er

De peiling ging over een BBL’er van 20 jaar die bij dezelfde werkgever 2 overeenkomsten heeft. Een praktijkovereenkomst voor 24 uur per week en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 8 uur per week. De werkgever heeft de overeenkomsten schriftelijk vastgelegd. We vroegen welke van de 4 stellingen juist is.

De juiste stelling is: voor de praktijkovereenkomst geldt de lage WW-premie en voor de arbeidsovereenkomst de hoge premie. Lees meer in Uitslag peiling WW-premie voor BBL’er.

Ingangsdatum lage WW-premie

We vroegen u vanaf wanneer de lage WW-premie geldt voor een werknemer die op 1 juli een vast contract krijgt, maar pas op 15 juli ondertekent. De werkgever doet maandelijks aangifte. Het juiste antwoord is dat u per 1 augustus de lage WW-premie mag toepassen.

Hoeveel salarisprofessionals dit goed hadden leest u in Uitslag ingangsdatum lage WW-premie.

Herzien WW-premie

Piet komt vanaf 15 september 2020 in een vast dienstverband werken. U past de lage WW-premie toe. Hij neemt op 15 november 2020 ontslag. In deze situatie moet u de lage WW-premie herzien.

400 salarisprofessionals deden mee met deze peiling. Hoeveel het juiste antwoord gaven leest in Uitslag peiling WAB binnen 2 maanden uit dienst.

Gerelateerd bericht

Overzicht met peilingen over fiscale bijtelling

Rijksoverheid 2022, Belastingdienst 2022, UWV 2022,