Britse werknemers in dienst?

Britse werknemers in dienst?

22 februari 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Ik ben een werkgever met Britse werknemers. Wat betekent de Brexit voor mij?

Als u werknemers met de Britse nationaliteit in dienst heeft, vallen deze tot de Brexitdatum (in principe 29 maart) onder de EU-regelgeving en verandert er niets.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat – zoals het er nu naar uitziet – op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU): de Brexit. Er is een voorlopige overeenkomst met daarin de rechten van de Britten en EU-burgers, als het VK zich terugtrekt uit de EU. Als er geen uittredingsakkoord komt (no deal), wat betekent dit dan precies voor werkgevers met Britse werknemers?

Overgangsperiode

Wat zijn de rechten van Britse werknemers als zij na de Brexit in Nederland blijven werken?

De Nederlandse overheid heeft besloten dat er een overgangsperiode van 15 maanden geldt als er geen akkoord komt (no deal). Deze overgangsperiode gaat in op de datum dat het VK zich terugtrekt uit de EU. Tijdens deze overgangsperiode mogen alle Britten die voor de datum van de Brexit al rechtmatig in Nederland woonden of werkten, dat ook na de Brexitdatum blijven doen.

 

Geen werkvergunning

Britten hebben in de overgangsperiode geen werkvergunning nodig. Dit geldt ook voor hun familieleden als die zelf geen EU-nationaliteit hebben. De werkgever van Britse werknemers hoeft dus geen werkvergunning aan te vragen.

 

Verblijfsvergunning

De Britse werknemers moeten wel een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nodigt Britten en hun familieleden in de overgangsperiode uit om een aanvraag voor een definitieve verblijfsvergunning in te dienen. Voor de afgifte van deze verblijfsvergunning gelden dezelfde verblijfsvoorwaarden als voor EU-burgers. De IND heeft Britse burgers hierover een brief gestuurd.

 

Verblijfs- en werkvergunning

Wat moet de werkgever doen als hij na de Brexit Britse werknemers in dienst wil nemen?

Bij een no deal, moet een Britse werknemer die na de datum van de Brexit in Nederland komt wonen en werken, een verblijfsvergunning als burger van buiten de EU aanvragen. Dit geldt alleen als de werknemer langer dan drie maanden in Nederland blijft.

Afhankelijk van zijn functie en hoe lang hij in Nederland blijft werken, moet u een werkvergunning voor uw werknemer aanvragen.

Meer over de Brexit op uwv.nl (link)

 

Meer informatie

Meer informatie over de Brexit, de ontwikkelingen en de voorlopige overeenkomst vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit. Meer informatie over het aanvragen van een verblijfsvergunning vindt u op ind.nl/brexit.

 

 

Brexit, gevolgen brexit werkgevers werknemers, de Europese Unie (EU) vs het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), de rechten van de Britten en burgers van de EU, het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de EU