Hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte?

Hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte?

12 november 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Verzuim door ziekte wat per 1 januari 2020 ?

overheid, belastingdienst, regering, minimumloon, geldszaken 2020,wml 2020, minimumloon 2020, het wettelijk minimumloon 2020,

Loondoorbetaling

Als vaste medewerkers ziek worden, betaalt de werkgever hun salaris door. Wordt iemand langdurig ziek, dan krijgt de zieke werknemer maximaal twee jaar (104 weken) minstens 70% van het loon. Maar in de meeste cao’s is afgesproken dat dit percentage hoger ligt, vaak is er de afspraak dat het eerste jaar het hele loon wordt doorbetaald.

 

Terugkeer op de werkvloer

Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding van de werknemer en voor het verstrekken van toegang tot een bedrijfsarts. Bovendien is de werkgever, samen met de werknemer, verantwoordelijk voor re-integratie.

 

Eerste en tweede spoor

Re-integreren kan in eerste instantie in de oude functie of in ander werk bij hetzelfde bedrijf. Dat is het zogenaamde ‘eerste spoor’. Het ‘tweede spoor’ is re-integratie bij een andere werkgever.

 

Loonsanctie

Als iemand twee jaar ziek is, volgt een keuring voor arbeidsongeschiktheid. Blijkt bij de keuring ‘aan de WIA-poort’ dat de werkgever zich de voorafgaande twee jaar onvoldoende heeft ingezet voor re-integratie (bij de zogeheten RIV-toets), dan kan er een loonsanctie volgen. Dat betekent dat de werkgever nog maximaal een jaar extra het loon moet doorbetalen van zijn zieke werknemer. Dat volgt uit de Wet Verbetering Poortwachter.

 

Ziektewet

Deze wet regelt onder andere dat mensen met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan of ziek worden binnen vier weken na afloop van hun contract en sommige uitzendkrachten een ziektewetuitkering krijgen van het UWV. Werkgevers betalen daarvoor een premie of zijn eigenrisicodrager. Ook hier horen re-integratieverplichtingen bij, maar de regelgeving verschilt een beetje van de loondoorbetaling omdat er bij langdurige ziekte geen dienstverband meer is bij de oud-werkgever.

 

Verzekeren

Werkgevers kunnen zich privaat verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling. Daarnaast bieden sommige verzekeraars nu een pakket aan met arbo- en re-integratiedienstverlening. Het overgrote deel van de werkgevers is momenteel verzekerd (de verzekeringsgraad bij bedrijven met minder dan 7 werknemers is 75% en bij bedrijven tussen 7 en 15 werknemers is 85%).

 

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

 

Wilt u meer weten over wat en hoe? Of kunnen wij u helpen door middel van een kosten verlaging met onze unieke verzuimverzekeringspakket geheel op maat en wens. Met tevens ondersteuning en ontlasting voor u en uw bedrijf. Neem dan vrijblijvend contact op we staan u graag te woord. Bel ons op +31 (0)79 33 15 444

 

verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, ziektekosten, ziekteverzuim,verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, wachtgeld regelingen, juridische verzuimkosten, wet en regelgeving ziektekosten,