Rekenvoorschriften 2019 gepubliceerd

Rekenvoorschriften 2019 gepubliceerd

13 februari 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

De Belastingdienst geeft loonbelasting tabellen uit waarmee inhoudingsplichtigen handmatig de loonbelasting/premie volksverzekeringen kunnen vaststellen die zij moeten inhouden voor hun werknemers of uitkeringsgerechtigden.
Deze tabellen kunt u downloaden en zien via belastingdienst.nl/tabellen.

We onderscheiden tabellen voor:

  • de standaardsituatie (er is zowel sprake van belastingplicht als premieplicht voor alle volksverzekeringen)
  • herleidingssituaties (zie hoofdstuk 7)Vervolgens geldt voor beide situaties dat het woonland van de werknemer of uitkeringsgerechtigde bepalend is.

De werknemer of uitkeringsgerechtigde kan wonen in Nederland, in een land van landenkring of in een derde land.
Voor werknemers en uitkeringsgerechtigden die wonen in het buitenland geldt een beperking van de heffingskortingen, zowel in de standaardsituatie als in een herleidingssituatie.

Voor inhoudingsplichtigen met een geautomatiseerde loonadministratie is er een alternatief voor het gebruik van deze tabellen: formules voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen.
U vindt de formules in deze rekenvoorschriften. (pdf)

Let op!

De bedragen in de tabellen zijn bindend. Als u de rekenvoorschriften toepast, moet de uitkomst dus hetzelfde zijn als wanneer u de tabellen raadpleegt. Een uitzondering geldt voor de bedragen die u berekent bij het maximale tabelloon (symbool Lmax). Een verschil van € 0,01 is toegestaan.

De rekenvoorschriften zijn als volgt opgebouwd:

  • In hoofdstuk 2 vindt u de regels voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen voor de witte en groene tijdvaktabellen voor werknemers en uitkeringsgerechtigden in de standaard­situatie die wonen in Nederland. U vindt hier ook het gebruikte formaat voor werknemers en uitkerings­gerechtigden op wie de witte en groene tijdvaktabellen van toepassing zijn.
  • In hoofdstuk 3 staat de beschrijving en het formaat van de witte en groene tabellen voor bijzondere beloningen.
  • Hoofdstuk 4 geeft enkele tabellen voor groepen werknemers voor wie de tijdvaktabellen en de tabellen voor bijzondere beloningen niet van toepassing zijn. Het gaat hier om de tabel voor aannemers van werk, thuiswerkers, sekswerkers en gelijkgestelden en de tabel voor artiesten en buitenlandse beroepssporters. In dit hoofdstuk staan ook het anoniementarief en het tarief bij afkoop van lijfrenten.
  • Hoofdstuk 5 behandelt de jonggehandicaptenkorting. Deze heffingskorting is niet in onze loonbelasting­tabellen verwerkt. U moet deze korting zelf berekenen en toepassen.
  • Hoofdstuk 6 behandelt de levensloopverlofkorting. Deze heffingskorting is niet in onze loonbelasting­tabellen verwerkt. U moet deze korting zelf berekenen en toepassen.
  • Hoofdstuk 7 bevat de herleidingssituaties voor de witte en groene tabellen en voor de tabellen voor bijzondere beloningen voor werknemers en uitkeringsgerechtigden die in Nederland wonen en:
    • alleen belastingplichtig zijn.
    • alleen premieplichtig zijn voor 1 of meer volksverzekeringen.
    • belastingplichtig zijn en premieplichtig voor 1 of 2 van de 3 volksverzekeringen.

Voor deze werknemers en uitkeringsgerechtigden past u de herleidingstabellen toe, of u maakt gebruik van de substitutiemethode waarmee u de inhouding zelf kunt berekenen.

  • In hoofdstuk 8 vindt u informatie over de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen voor werknemers en uitkeringsgerechtigden die niet in Nederland wonen, maar in een land van de landen­kring of in een derde land. Voor deze werknemers en uitkeringsgerechtigden past u de tabellen van de landenkring of van derde landen toe, of u maakt gebruik van de substitutiemethode waarmee u de inhouding zelf kunt berekenen.
  • In hoofdstuk 9 vindt u informatie over het zelf berekenen of herleiden van de substitutiewaarden. Er zijn 3 soorten substitutiewaarden voor werknemers en uitkeringsgerechtigden:
    • in standaardsituaties, voor werknemers en uitkeringsgerechtigden die de AOW ­leeftijd hebben bereikt.
    • op wie 1 van de herleidingssituaties AG t/m FL van toepassing is.
    • die wonen in een land van de ‘landenkring’ of in een derde land.

U kunt alle substitutiewaarden van bijlage 2, 3, 4 en 5 zelf berekenen.

Let op!

Meer informatie, bijvoorbeeld over de witte en groene tabellen, over internationale situaties, woonplaats en over het loon waarop de berekeningen moeten worden toegepast, vindt u ook in het ‘Handboek Loonheffingen’ op belastingdienst.nl/loonheffingen.

Zie:

 

overheid,lage inkomensvoordeel, liv, jeugd liv, loonkostenvoordelen (LKV’s), lage-inkomensvoordeel belastingdienst, lage inkomensvoordeel 2017, jeugd liv, liv 2017, lage inkomensvoordeel berekenen, lage inkomensvoordeel 2018, jeugd lage inkomensvoordeel, waarom lage inkomensvoordeel, sorteren liv, lkv,