Werkgeversorganisatie verwacht dat bedrijven loonoffer gaan vragen van personeel in de coronacrisis

Werkgeversorganisatie verwacht dat bedrijven loonoffer gaan vragen van personeel in de coronacrisis

18 juni 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Werkgeversvereniging AWVN verwacht dat werkgevers en vakbonden dit najaar afstevenen op een stevige botsing over arbeidsvoorwaarden, omdat door de coronacrisis ingrijpende maatregelen voor kostenbesparingen nodig kunnen zijn.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Dat zegt AWVN-directeur Raymond Puts in Het Financieele Dagblad. De werkgeversvereniging helpt bedrijven bij de cao-onderhandelingen.

Volgens AWVN moeten bedrijven bestaande loonafspraken kunnen openbreken en nieuwe afspraken kunnen versoberen.

Puts zegt dat botsingen onvermijdelijk zijn. “Ik denk niet in groten getale, maar er zullen in de zwaarst getroffen sectoren meer voorstellen op tafel komen voor een loonoffer, zoals bij Aon.”

De Britse verzekeraar vroeg het personeel wereldwijd om 20 procent van het salaris in te leveren om heelhuids uit de crisis te komen. De vakbonden waren boos, maar volgens Aon doen genoeg medewerkers mee om de doelstelling te halen.

Volgens Puts is het merendeel van de bedrijven nu nog in staat om cao’s ongewijzigd te verlengen of bijvoorbeeld via uitstel van overeengekomen loonafspraken door de crisis te komen.

Maar hij waarschuwt dat het sentiment bij 80 procent van zijn achterban negatief is en verwijst naar de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) dat de werkloosheid dit jaar tot 5 procent en in 2021 tot 7 procent zal oplopen.

 

Ondernemers zien fors druk op de omzet

De overheid is tijdens de lockdown op verschillende manieren bijgesprongen om ondernemers te steunen. Zzp’ers kregen directe inkomenststeun, bedrijven konden loonkosten compenseren als ze een flinke omzetdaling te verwerken kregen en de overheid heeft de garantiestelling voor leningen aan MKB-bedrijven fors verhoogd.

 

Toch is duidelijk dat de Nederlandse economie het ook de komende maanden nog zwaar krijgt

Uit een afgelopen week gepubliceerde peiling van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland blijkt dat bijna 1 op de 5 bedrijven momenteel niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen door de coronacrisis. Daarnaast verwacht een derde van de bedrijven het niet langer dan drie maanden vol te houden.

Qua omzet blijft de situatie volgens de ondernemersorganisaties in veel branches nog altijd zorgelijk. Een derde kampt met omzetdalingen van 40 tot 100 procent en dat is nauwelijks anders dan een maand geleden.

 

Bron:BI

 

 

Loon,salaris, minimale loon, minimumloon, wml 2019, het minimumlon 2019,