Oprichting Europese Arbeidsautoriteit goed gekeurd

Oprichting Europese Arbeidsautoriteit goed gekeurd

26 februari 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

EU-onderhandelaars hebben half februari 2019 een politiek akkoord gesloten over de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Het agentschap moet erop toezien dat de nationale inspecties niet langs elkaar heen werken, vooral bij grensoverschrijdende arbeid.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Het tot de orde roepen van bedrijven die de regels overtreden, blijft een taak van de lidstaten. Maar de nationale arbeidsinspecties moeten wel Europees gaan opereren, zegt Jeroen Lenaers (CDA), die namens het Europees Parlement onderhandelde. Verbindingsofficieren van de arbeidsinspecties gaan straks in één gebouw samenwerken. Waar dat komt te staan, wordt later besloten.

17 miljoen Europeanen wonen of werken in een andere lidstaat dan waar ze vandaan komen. Oneerlijke concurrentie en fraude worden lang niet altijd goed genoeg aangepakt.

 

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius:

“We kunnen tevreden zijn dat het is gelukt om de vakbonden de mogelijkheid te geven om misstanden te melden. En dat straks ook brievenbusbedrijven worden gecontroleerd, want zij spelen een grote rol in het vermijden en ondermijnen van de rechten van werknemers.”

Vanaf volgend jaar komen er zo’n 140 mensen te werken bij de nieuwe dienst. Die zou in 2023 op volle kracht moeten draaien met een jaarlijks budget van 50 miljoen euro. De Europese Commissie ziet het akkoord als een grote stap naar een socialer Europa.

De EU-ministers van Sociale Zaken hadden liever de naam Europees Arbeidsagentschap gezien, maar die heeft het niet gehaald. Minister Koolmees van Sociale Zaken beschouwt de oprichting als “grote winst”, en een nuttig instrument om bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting tegen te gaan.

 

 

Brexit, gevolgen brexit werkgevers werknemers, de Europese Unie (EU) vs het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), de rechten van de Britten en burgers van de EU, het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de EU