
Bonus voor leveren personeel?
23 januari 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachBuitenstaanders die personeel aandragen krijgen een bonus
In veel organisaties kunnen werknemers een bonus ontvangen als zij een nieuwe werknemer aandragen. Maar er zijn organisaties die verder gaan in hun personeelswerving: zij loven ook bonussen uit aan buitenstaanders.
De krapte op de arbeidsmarkt vormt momenteel voor veel organisaties een belangrijke uitdaging. Om toch geschikt personeel te vinden, wordt een beroep gedaan op de creativiteit van werkgevers. Sommige organisaties zoeken daarbij naar hulp van buitenaf: niet van recruitmentbureaus, maar van willekeurige burgers.
De NOS deed er onlangs verslag van. Deze werkgevers kennen bonussen toe aan mensen die ze aan nieuw personeel helpen. Wie een nieuwe werknemer aanbrengt, krijgt een geldbedrag van enkele honderden euro’s of bijvoorbeeld een weekendje weg. De beloning is te vergelijken met de aanbrengbonus of referral bonus die veel werknemers kunnen ontvangen.
Tipgever betaalt belasting over aanbrengbonus
Dat de aanbrengbonus voor externen bestaat, kunnen werkgevers verkondigen op hun website, via reclame-uitingen (op social media) of misschien wel door middel van belettering van (bestel)auto’s van de zaak.
De vraag is natuurlijk of een beloning van een paar honderd euro een persoon, die geen binding heeft met de organisatie, kan prikkelen om een kandidaat aan te dragen. De werkgever doet er daarom goed aan om in de gaten te houden wat de aanbrengbonus voor externen oplevert. Zo nodig kan hij de beloning anders presenteren, verhogen of schrappen. De werkgever kan ook aan zijn werknemers vragen wat voor beloning zij reëel en motiverend vinden. En hij moet er rekening mee houden dat de tipgever een groot deel van de bonus zal verliezen aan de fiscus. De tipgever behoort immers inkomstenbelasting te betalen over de bonus (als inkomsten uit overig werk).
Aanbrengbonus pas bij succes uitbetalen
Vooraf moet in ieder geval duidelijk zijn wanneer een externe het recht op de aanbrengbonus heeft. Betaalt de werkgever de bonus als hij de aangedragen kandidaat aanneemt of als deze een tijd in dienst is (bijvoorbeeld na het doorstaan van de proeftijd)? Het plaatje moet voor de werknemer zelf daarna ook kloppen, anders is hij zo weer weg en is de aanbrengbonus weggegooid geld.
Recente berichten
- Werkgeversheffing en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) 23 mei 2023
- Einde aan het lage-inkomensvoordeel (LIV) 16 mei 2023
- Bezwaar Loonheffingen 10 mei 2023
- Werknemer kiest voor een luxere bureaustoel 9 mei 2023
- Definitieve berekening de 7e en 8e aanvraagperiode (NOW 5 en 6) 4 mei 2023
- Belevingsonderzoek Fiscale Monitor 3 mei 2023
- Publicaties van het Ministerie van Financiën (MvF) en het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) 2 mei 2023
- De Belastingdienst stopt met acceptgiro’s 30 april 2023
- Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) 29 april 2023
- Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023 24 april 2023
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.