Bonus voor leveren personeel?

Bonus voor leveren personeel?

23 januari 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Buitenstaanders die personeel aandragen krijgen een bonus

 

In veel organisaties kunnen werknemers een bonus ontvangen als zij een nieuwe werknemer aandragen. Maar er zijn organisaties die verder gaan in hun personeelswerving: zij loven ook bonussen uit aan buitenstaanders.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,

De krapte op de arbeidsmarkt vormt momenteel voor veel organisaties een belangrijke uitdaging. Om toch geschikt personeel te vinden, wordt een beroep gedaan op de creativiteit van werkgevers. Sommige organisaties zoeken daarbij naar hulp van buitenaf: niet van recruitmentbureaus, maar van willekeurige burgers.

De NOS deed er onlangs verslag van. Deze werkgevers kennen bonussen toe aan mensen die ze aan nieuw personeel helpen. Wie een nieuwe werknemer aanbrengt, krijgt een geldbedrag van enkele honderden euro’s of bijvoorbeeld een weekendje weg. De beloning is te vergelijken met de aanbrengbonus of referral bonus die veel werknemers kunnen ontvangen.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

 

Tipgever betaalt belasting over aanbrengbonus

Dat de aanbrengbonus voor externen bestaat, kunnen werkgevers verkondigen op hun website, via reclame-uitingen (op social media) of misschien wel door middel van belettering van (bestel)auto’s van de zaak.

De vraag is natuurlijk of een beloning van een paar honderd euro een persoon, die geen binding heeft met de organisatie, kan prikkelen om een kandidaat aan te dragen. De werkgever doet er daarom goed aan om in de gaten te houden wat de aanbrengbonus voor externen oplevert. Zo nodig kan hij de beloning anders presenteren, verhogen of schrappen. De werkgever kan ook aan zijn werknemers vragen wat voor beloning zij reëel en motiverend vinden. En hij moet er rekening mee houden dat de tipgever een groot deel van de bonus zal verliezen aan de fiscus. De tipgever behoort immers inkomstenbelasting te betalen over de bonus (als inkomsten uit overig werk).

 

 

Aanbrengbonus pas bij succes uitbetalen

Vooraf moet in ieder geval duidelijk zijn wanneer een externe het recht op de aanbrengbonus heeft. Betaalt de werkgever de bonus als hij de aangedragen kandidaat aanneemt of als deze een tijd in dienst is (bijvoorbeeld na het doorstaan van de proeftijd)? Het plaatje moet voor de werknemer zelf daarna ook kloppen, anders is hij zo weer weg en is de aanbrengbonus weggegooid geld.

 

 

geldzaken, financien, geldzaken, vergoedingen, arbeidsmarkt, loon, salaris, loonverwerking, salarisverwerking, loonadministratie,