Pas vanaf oktober 2021 boetes voor schijnconstructies

Pas vanaf oktober 2021 boetes voor schijnconstructies

17 november 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Fiscus kan pas vanaf volgende herfst boetes voor schijnconstructies opleggen

De Belastingdienst gaat pas vanaf oktober 2021 boetes uitdelen aan bedrijven die zelfstandigen werk laten doen waarvoor eigenlijk een dienstverband nodig is. Daar zou begin komend jaar al mee begonnen worden, maar minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat maandag aan de Tweede Kamer weten dat eerst nog verder geëxperimenteerd moet worden met een soort handleiding voor opdrachtgevers.

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,
Mogelijk kunnen nog langer geen boetes worden opgelegd, waarschuwt de bewindsman. Overigens controleren de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) en de Belastingdienst op dit soort schijnconstructies, maar boetes en correcties blijven in de meeste gevallen vooralsnog uit.

Vanaf januari wordt een half jaar lang een webmodule getest. Opdrachtgevers moeten dan vragen invullen. Deze vragenlijst moet duidelijk maken of het werk moet worden uitgevoerd door een werknemer of dat een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) het ook kan doen.

Opdrachtgevers die de vragenlijst de komende maanden invullen, zijn niet juridisch gebonden aan de uitkomst ervan, legt Koolmees uit. Na de proef wordt de module geëvalueerd. De handhaving van schijnconstructies wordt na de evaluatie opgebouwd, op zijn vroegst vanaf 1 oktober.

Voordat de Belastingdienst gaat handhaven, wil Koolmees eerst ook een “breed maatschappelijk gesprek ” voeren over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en zelfstandigen tegenkomen. Met dat gesprek wil hij ook het belang van de regels onderstrepen.

Het gesprek zal naar verwachting plaatsvinden met belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers, maar de bewindsman sorteert ook voor op “sectorgerichte gesprekken “.

 

 

loonaangifte, loonheffingen 2021, heffingloon 2021, belastingen, belastingdienst, overheid,