Minister Dekker wil meer bescherming voor mensen met schulden

Minister Dekker wil meer bescherming voor mensen met schulden

22 juni 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Deurwaarders mogen voortaan minder in beslag nemen bij mensen met schulden als die onder het bestaansminimum dreigen te komen.

Zo mag niet meer de hele bankrekening in beslag worden genomen, maar moet een deel van het tegoed tot de beschikking van de rekeninghouder blijven.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil met zijn voorstel voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als er beslag op een bankrekening wordt gelegd, moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen, vindt hij.

Bij beslag op loon of uitkering geldt al dat een deel niet naar de deurwaarder gaat; de zogenoemde beslagvrije voet. Nu kan iemand snel in de problemen komen als beslag op de bankrekening wordt gelegd, terwijl diens loon of uitkering net gestort is. Dan blijft er niets over om van te leven, stelt Dekker.

Koelkast

De bewindsman wil ook de lijsten van spullen die een deurwaarder wel en niet mag meenemen aanpassen, om “onaanvaardbare gevolgen” te voorkomen. Een koelkast geldt inmiddels bijvoorbeeld als onmisbaar.

De minister wil verder verkoop van in beslag genomen spullen via internet mogelijk maken. Bij verkoop via internet kunnen meer mensen bereikt worden dan bij verkoop via veilingen, zoals nu gebeurt. Hij hoopt ook op hogere opbrengsten tegen lagere kosten.

Verder wil de minister dat er geen beslag wordt gelegd als te verwachten is dat de kosten de baten overtreffen. Gedwongen verkoop levert in zo’n geval niets op.

Deurwaarders krijgen het verder makkelijker bij het in beslag nemen van auto’s, motoren en brommers en aanhangwagens. Nu moeten zij nog op pad om het voertuig op te sporen. Voortaan kunnen zij van het kentekenregister gebruikmaken.

werkgeverscoach,hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,