Transportbedrijf stuurt per brief chauffeurs de laan uit

Transportbedrijf stuurt per brief chauffeurs de laan uit

11 juli 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Via een simpel A4’tje heeft Dennis Dikken van het gelijknamige transportbedrijf uit Nieuwleusen al zijn chauffeurs de wacht aangezet. De ondernemer stopt ermee omdat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn privéleven.

Terwijl de veertien chauffeurs van Dikken afgelopen zondag in het zonnetje genoten van hun welverdiende vrije dag, ontvingen ze een brief met de mededeling dat hun baas ‘na lang nadenken’ had besloten zijn bedrijf op te doeken. Niet omdat de tent failliet was of er een overnamekandidaat was gevonden, maar omdat de directeur ‘meer tijd wil steken in andere zaken’.

Betaald op vakantie

De chauffeurs, van wie sommigen al jaren voor het bedrijf werken, wordt gevraagd hun persoonlijke spullen uiterlijk vrijdag uit de vrachtwagens te halen, want op zaterdag 7 juli is het feest voorbij en worden de voertuigen verkocht of ingeleverd bij de dealer.

Daarna kunnen ze drie weken betaald op vakantie om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Eventueel opgebouwde overuren worden ook nog uitbetaald. Maar, schrijft Dikken, de chauffeurs zijn natuurlijk niet verplicht om tot eind juli thuis te zitten. “Deze doorbetaling is een compensatie van mijn kant.”

Veel problemen zullen de bestuurders niet ondervinden bij het zoeken naar een nieuwe baan, denkt de werkgever, omdat ‘er is op dit moment veel vraag is naar chauffeurs’. Bovendien heeft de ondernemer de brief ook naar zijn klanten gestuurd. Dus misschien worden de chauffeurs wel direct benaderd.

Niet delen

Hoewel Dikken afsluit met de vraag de brief vooral niet met de buitenwereld te delen en hij geen verhalen op sociale media wil zien, verspreidt de brief zich als een lopend vuurtje over het internet. “Zal wel een misselijke grap zijn”, schrijft de een.

“Kan dat zomaar?”, vraagt een ander zich af.

Het antwoord is, nee.

Als een onderneming zichzelf opheft, dan moeten de werknemers ten minste zes weken vooraf worden geïnformeerd. Als zij akkoord gaan met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, dan kan er zonder tussenkomst van de rechter of het UWV van elkaar afscheid worden genomen.

Gaat de werknemer niet akkoord, dan kan de ondernemer een ontslagvergunning aanvragen bij de uitkeringsinstantie. In de tussentijd blijft het contract gewoon geldig en moet het salaris worden doorbetaald.

juridische zaken, 100 werkgeverscoach, salarisadministratie, loonadministratie, juridisch advies,